Nyíregyháza

Nyíregyháza az országunk hetedik legnagyobb városa, az Észak-Alföld egyik legjelentősebb települése közel 120ezer lakossal. Nyíregyháza közelében három országhatár található a szlovák, ukrán, és a román.
Aki még nem járt Nyíregyházán nem is tudhatja, hogy e táj mennyi meglepetést tartogat látogatóinak.
Nyíregyháza híres az állatparkról, a csodás fürdőhelyéről, a Sóstógyógyfürdőről és a Sóstói Múzeumfaláról.

Látványosságai:
Állatpark: A Nyíregyházi Állatpark a váróstól kb 5km-re helyezkedik el a sóstói üdülő övezetben, ahol megtalálható a kültéri – és élmény fürdő, parkerdő és a múzeum, valamint a kalandpark. Az állatpark szinte a természet adta környezetben kapott helyet. 30hektáros területen 3500 állat ebből 300 különböző faj található meg. Az állatpark földrészekre van bontva, így a látogatók megtekinthetik, hogy a világ különböző területein hogyan élnek az állatok. Megtalálható a Sarkvidéki Panoráma, itt szemügyre vehetik a pingvineket, fókákat. A madárház elsősorban tenyésztésre van kialakítva, ide a látogatók nem tekinthetnek be, csak a röpdékben vehetik szemügyre a madarakat. Trópusi ház, itt a trópusi erdő állatvilágát tekinthetjük meg, illetve a növényeit is. Zöld Piramis, ez 2010-ben nyitotta meg kapuit Magyarországon és Európában is egyedülálló ez a létesítmény. A zöld piramisban megtalálható az Ócenárium rész és az Esőerdő ház is.

Evangélikus templom:
A város műemlékei közül ez a legértékesebb, mely zenei téren fontos színhelye a városnak. Az épületet többnek tartják, mint puszta építészeti alkotás, a város történetének egy darabja. A templom 2év alatt épült 1784-1786.A templom homlokzata dísztelen, mivel az akkori helytartótanács ezt így kötötte ki. A külsejét végül 1885-1886os években tagoltabbá tették. Az ablakait neoreneszánsz elemekkel díszítették, a belső tere impozáns.A falakat stukko utánzatú mintákkal festették ki. A főoltár a máriapócsi görög katolikus templomból származik, az oltár építmény gazdagon faragott.

Sóstógyógyfürdő- Aquaris Élményfürdő

A gyógyfürdő 9,5hektár területen fekszik, két részre osztott, egyik részes sós vizű szikes tó.
Már Mátyás király korában ismerték e terület gyógyerejét. A gyógyvízzé minősített termálvíz kiválóan alkalmas gerinc betegségekre, reumatikus és mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére esetleg utókezelés esetén.
Az élményfürdő kialakítása és kínálata több generációt vonzhat, mivel kedvelt pihenőhely és a kikapcsolódást szolgálja. Többek között találhatunk itt pezsgőfürdőt, termál medencéket, szaunavilágot, de relaxációt is igénybe vehetünk.
A fiatalok részére élményvilágot építettek ki, pl a barlanggal kiépített vadvízi sodrású folyosó, óriáscsúszda, hullám medence. A legkisebbekre is gondoltak, nekik mesevárral kedveskednek, mini csúszdákkal, medencével, és pihenőszobákkal.

Múzeumfalu:
Szabadtéri néprajzi múzeumról beszélhetünk esetében, mely 1979óta várja látogatóit. 7,5hektáros területen kézműves műhelyekkel, iskolával, tűzoltószertárral, templommal és működő szatócsbolttal kedveskednek az ide látogatóknak.
Bizonyos ünnepeken, mint pl. pünkösd, gyereknap, aratónapon koncertekkel, foglalkozásokkal és gasztronómiai bemutatókkal várják a kedves vendégeket.

Nyíregyháza fejlődése az 1960-as évektől folyamatos. A lakosok száma nőtt, iparosodtak és lakótelepek épültek ki. Ma a 115ezre létszámot is meghaladó város gazdagon kínálja a programokat az oda utazóknak, ezáltal magas színvonalú élettel büszkélkedhet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás