Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A geotermikus energia

A geotermikus energia

A geotermikus energia hasznosítása során a Föld belsejéből származó hőt használjuk fel. A Föld belsejében átlagosan 30 °C-kal növekedik a hőmérséklet minden megtett kilométerenként. 1992-ben a geotermikus energiafelhasználás 80-90 ezer tonna kőolaj elégetésével keletkező energiát helyettesített csak Magyarországon. A geotermikus energia megújul, kifogyhatatlan, de termálvíz formájában nem kiapadhatatlan. Olcsó energiát jelent és a levegőt sem szennyezi.
Spanyolország a legnagyobb geotermikus energiahasználó. Magyarországon is nagy mennyiségben használják a geotermikus energiát, nagymértékben a termálfürdőkben. A geotermikus fűtés felszerelése körülbelül 5 év alatt megtérül. Hazánk rendkívül előnyös helyzetben van, mivel itt a termálvíz 2km mélyen akár 120°C-os is lehet.
A geotermikus energia kitermelésének módja a következő: A feltörő termálvizet gáztalanítják, részben sótlanítják, majd a felhasználási helyére juttatják. A lehűlt vizet pedig visszavezetik valamilyen vízáramba vagy vízgyűjtőbe. Ha hiányzik a vízutánpótlás, akkor a termálvíz nyomása idővel csökkenni fog. Ezután használhatnak szivattyút a víz felszínre hozására, vagy a lehűlt vizet visszasajtolhatják a talajba, ezzel fenntartva a víz nyomását.
A legtöbb vulkán az Egyesült Államokban van. Itt 133 darab található, melyeknek teljesítménye 23000MW. Őket követi Japán 20000, Indonézia 16000, a Fülöp-szigetek és Mexikó 6000, és Izland 5800MW-al.
Magyarországot nevezik a geotermikus világhatalomnak is, mivel a föld alól felfelé áramló hőenergia tekintetében kiváló helyi adottságokkal rendelkezünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás