Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Nyuszi a lakásban :)

Nyuszi a lakásban :)

Nyuszi a lakásban… Gyereked kikönyörögte a húsvéti nyuszit és az ünnep elmúltával nem tudsz vele mit kezdeni? Esetleg saját magadnak okoztad a bajt avval, hogy bementél egy állatkereskedésbe, ahol hagytad magad elvarázsolni egy puha, mozgó orrú szőrgombóc által? Akár így, akár úgy, ha mégis úgy döntesz, hogy megtartod, ráadásul lakásban, akkor van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.
Néhány éve kimentünk a monori állatvásárra, ahonnan egyszerűen képtelenség állat nélkül hazajönni! :)
Szembe találkoztunk egy szőrös, borzas, apró fülű, bájosan mosakodó, édi-bédi tapsifülessel, hivatalos fajtája: oroszlánfejű törpenyúl. Egyszerűen nem lehetett ott hagyni, muszáj volt hazacipelni. Nem, mintha nem lenne már elég állatunk otthon, de ezt, illetve őt nem bírtuk nem megvenni!
Annyira édes volt, hogy rávettem a páromat, nem tesszük ki az udvaron lévő nyúlketrecbe, hanem velünk fog lakni a lakásban. ( a rá vétel módját nem osztanám meg veletek, mert kiskorúak is olvashatnak :) )
Mint lelkes állattartó úgy döntöttem, hogy a nyuszit nem fogom holmi ketrecbe zárni, hanem hagyom szabadjára mozogni. Elvégre én sem örülnék, ha egy szűk ketrecbe lennék zárva. A nyuszi aranyosan klaffogott a kőpadlón és mosolyogva néztük, ahogy időnként kicsúszó lábakkal próbál rohangálni. Néha feltűnt, majd elviharzott és néhány nyuszi bogyót hagyott maga után. Akkor még néhány éves volt a kisebbik lányom és nem akartuk, hogy feleszegesse a csokidrazsékat, a karamella tócsákról már nem is beszélve, ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy szobatisztaságra neveljük a Fucit. Ez lett a neve, mert pici lányom még hadilábon állt a betűkkel. :)

Hogyan állj neki egy szabadságra és bárhol bogyózásra szokott nyuszit egy helyre piszkításra venni? A legfontosabb a türelem, még türelem, még mindig türelem, valamint a lapát és a seprű készenléte is fontos, meg a párod idegeinek csillapítása is, hogy ne akarja a hétvégére a bográcsban látni a bogyózó rémlényt! A titok a következő: macskaalom. Igen, ennyire egyszerű, veszel egy macskaalom tálcát, megtöltöd alommal, beleszórsz néhány szem nyuszi drazsét és várod a csodát. Kicsit rá kell segíteni és oda kell vinni a nyuszit, hogy felfogja mit is szeretnél tőle. Nem mondom, hogy olyan gyorsan tanulnak, mint a macskák, de néhány nap elteltével a nyuszink magától besétált az alomra a dolgát végezni. Hurrá már nem bogyózik össze-vissza a szőrgombolyag!
A történetem avval folytatódik, hogy éltünk szépen békességben, a nyuszi, meg mi. Idilli volt a kapcsolatunk. Elbújt az ágy alá szunyókálni, ha éhes volt előmászott és orrát mozgatva kirinyálta a napi betevőjét. Amíg én a számítógépemmel dolgoztam ott pihent a lábamnál és csak időnként rágcsálta meg a lábujjaimat. Kislányomnak is megengedte, hogy rágcsálja a fülét, marokszám cibálja a szőrét. Boldogan éltünk, éldegéltünk.

Egy nap azonban, reggelre iszonyatos víz zubogásra ébredtünk. Nem tudtuk mire vélni a dolgot. Mentünk a hang után és a fürdőszobába lépve, helyesbítek, az elárasztott fürdőbe lépve egy ronggyá ázott nyulat láttunk megszeppenve a sarokban, az ellentétes irányból meg orrán-száján dőlt a falból a H2O. Egyszerűen nem tudtuk elképzelni, hogy a nyuszink isteni sugallatra vizet fakasztott a fugából, vagy mégis mi történhetett? Életem párja, azonnal észlelte a problémát. Nem fogjátok kitalálni… Na jó elárulom.

Kedvesem elballagott a helyi mindenes, műszaki boltba. Kért egy darab csövet a mosógéphez, amivel a hideg vízhez lehet csatlakozni. Az eladó érdekesen nézett rá. -Ezt nem szokták gyakran cserélgetni, mert örökös, mint a szegénység. Mi történt a régivel? Párom hamiskás mosollyal az arcán csak annyit mondott: -Volt már nyulatok a lakásban?
És elővette a csövet, ami cafatokra volt rágcsálva. Az eladó adott egy vadi újat, majd elkérte és kiszögelte a falra a rágcsált darabot, mert ilyet még nem látott!

Tanulság:
Nyuszit csak úgy tarts a lakásban, ha költözés előtt/után állsz és tök üres, vagy nincsenek rágcsálható dolgaid: vezetékek, tapéta, szőnyegpadló, virágcserép, cumisüveg, konyhaszekrény, dvd tokok, könyvek, nagylábujjak. :)
Egyéb esetben sokkal jobban jársz, ha az udvaron tartod a tapsifülest, ahol kedvére garázdálkodhat egy neki való tágas ketrecben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

1 hozzászólás

  1. Alexandra Kristóf

    Én is tartottam lakásban nyuszit és attól h időnként megragcsal dolgokat meg nem kell egy ketrecbe ki rekeszteni igazságtalan a nyuszival szemben .

Leave a Reply