Kezdőlap / Ezoterika / Okkultizmus

Okkultizmus

Az okkultizmus latin occultus szóból származik és azt jelenti, hogy titkos, rejtett.Tulajdonképpen a természetfeletti erőkkel és a szellemvilággal kapcsolatos ismeretek összefoglaló elnevezése. Ide tartoznak az ezoterikus nézetek, kultuszok és varázsló-jósló praktikák. Alapjául az az elgondolás szolgál, hogy a világ osztatlan és oszthatatlan egység, amelyben minden dolog kapcsolatban áll egymással. Ezeknek a kapcsolatoknak a természete azonban nem érzékelhető érzékszerveinkkel. Vagy legalábbis nem azokkal az érzékszervekkel, melyet mindenki jól ismer.

Egyeseknek azonban sikerül a kézzelfogható világon túllal is kapcsolatot létesíteni és ezen keresztül a jövőbe látni vagy éppen azt befolyásolni az által, hogy titkos természetfeletti erőket mozgosítanak.

Az okkultizmus gyökerei az ókori görögökhöz nyúnak vissza. Első megjelenési formáit az úgynevezett preszokratikus iskolához és a platóni hagyományokhoz köthetjük, de összekapcsolhatók az okkultizmussal a különféle misztériumvallások, az alkímia és a hellenisztikus mágia, valamint a zsidó kabbala is. A középkorban a katolikus egyház a mágiát és a boszorkányságot az ördög befolyásának tartotta és üldözte, de ennek ellenére a humanizmus és a reneszánsz idején újabb virágkorát élte a miszticizmussal együtt. A közép- és újkorban megjelenő neoplatonisták az ókori görög filozófiát a keresztény tanokkal és a zsidó misztikával összekapcsolva alkották meg okkultista tanaikat.

A 19. században kialakult egyes kisegyházak és új vallási mozgalmak eszmerendszerére szintén nagy hatással volt. Ezek közé tartozik a szcientológia a spiritizmus, az antropozófia, illetve a különféle modern ezoterikus irányzatok (pl.bioenergetika, parapszichológia).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A numerológia valóban tud segíteni?

A numerológia sok ezer éves tapasztalati tudomány. Segíthet neked abban, hogy megismerd jobban magad. Megismerd …

Leave a Reply