Kezdőlap / Meditáció / A meditáció légzéstechnikája

A meditáció légzéstechnikája

A meditáció célja, hogy az egyén megnyugodjon, ezt a légzéstechnikával lehet elérni.
Az első lépés a meditáció során, hogy a külső zavaró dolgokat ki kell zárnunk. Ehhez mindenképpen egy nyugodt helyre van szükségünk. Üljön le egy kényelmes helyzetben, de akár le is feküdhet. Azért ajánlott a kényelmes ülés inkább, hogy a gerincünk egyenes maradjon, így kevésbé alhat el az ember közben.
Majd becsukjuk a szemünket, és elkezdünk a légzésünkre figyelni. Belégzés az orron keresztül, csak arra figyelünk, hogy a levegő bejutott a testünkbe, elkezd tovább áramlani a légcsövünkön keresztül a tüdőnkbe, semmi másra nem figyelünk, csak az éltető levegőre. A tiszta levegő apró részecskéi a tüdőből bejutnak a véráramba, s ez elszállítja az egész testünkbe, majd visszatérnek újra a tüdőbe, s a kilégzés folyamata kezdődik meg. A tudatunkban folyamatos lehet eközben a kísértés arra, hogy más gondolatokkal foglalkozzunk, de nekünk csak a légzésre szabad koncentrálnunk.
A kilégzés mindig szájon keresztül történik. Bármikor tapasztaljuk tudatunk kilengését egyéb gondolatok irányába, mindig vissza kell hoznunk a légzéshez. Ilyenkor újra kell kezdeni a szép fokozatos légzést, s közben követnünk kell szervezetünkben az apró részecskék útját, ahogy bejárja az egész testünket az éltető energia. Semmi másra nem szabad koncentrálni, csak a helyes légzésre. Ha sikerül kizárni minden egyéb gondolatot, egy idő után a meditáció eljut a belső nyugalomhoz. Légzésünk egyenletes, pihentető, elménk tiszta, nem zavarja semmi, a nyugalom, a boldogság áramlik szét a levegővel együtt az egész testünkben.
Ez a meditáció bárhol, bármikor használható. Otthon, vagy munkahelyen, nem tart sokáig, akár 5-10 perc is elég, sőt, ha elég gyakorlatra teszünk szert, akkor már pár légzés segít a nyugalom szigetére repíteni elménket. Ezáltal megnyugszunk, könnyebbé válik az életünk elfogadása és feldolgozása.
A lényeg mindig egyenletes levegővétel, orron be, végigkövetjük a levegő útját a testünkben, majd kifújjuk az összes rossz érzésünket. Mindig csak a levegőre, a légzésre koncentrálunk.
Remélem sikerült kipróbálni, s egy kis nyugalom áramlott az elmédbe.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A meditáció nem imádság

A meditáló elme csöndes. Ez nem olyan csend, amilyet a gondolkodás elképzel; nem a békés …

Leave a Reply