Kezdőlap / Építőipar / Lakáshitel / Otthonteremtés támogatott lakáshitellel

Otthonteremtés támogatott lakáshitellel

Évente 60 ezer család juthatna támogatott forintkölcsönhöz, ha valóra válik a kormány mellett működő Otthonteremtési Tanácsadó Testület tavasszal kidolgozott lakástámogatási rendszere.
Az elképzelés lényege, hogy használt lakás vásárlásához 5 millió, új lakás vásárlásához pedig 10 millió forint hitelt igényelhetnének az arra jogosultak. Az ilyen hitelekhez kapcsolódó állami kamattámogatást a mindenkori állampapírhozamokhoz kötnék. A jelenlegi számítások szerint a támogatott kamat kb. 7-7,5 százalék lenne az első évben, az ötödik évben érné el az utolsó kedvezményes mértéket, kb. 8,5-9 százalékot. A költségvetés biztonsága érdekében ez a hiteltámogatás a régebbi 20 évhez képest 5 évre rövidülne, és az idő előrehaladtával a fenti mértékben fokozatosan csökkenne.
Az állami támogatást értelemszerűen csak forinthitelekhez, személyenként egyszer nyújtják, és a bank vállalja, hogy saját áremelése miatt nem nőhet az ügyfélteher.
Az új konstrukció keretfeltételei között az is szerepel, hogy a gyermeket nevelő családok esetében az összeghatár 15 millió forintig emelhető. A másik fontos kritérium, hogy a felmondott vagy 180 napon túli tartozással rendelkező adósok ingatlanjait megvásárló ügyfeleknél a kamattámogatás mértéke az első két évben a legkedvezőbb sávú lenne, és csak utána csökkenne a meghatározott fokozatok szerint.
Az új lakástámogatási rendszer kidolgozói arra számítanak, hogy a bevezetéstől számított negyedik évben körülbelül 60 ezer lenne az igénylők száma, a lakáshitel-állomány pedig elérné a 450 milliárd forintot. A 60 ezres szám óriási előrelépés lenne a mostani néhány százhoz képest. Ez utóbbi azért ilyen kevés, mert a 2009-es szabályozás csak egy szűk kör számára teszi lehetővé támogatott lakáshitel igénybe vételét. Jelenleg csak új építésű lakás vásárlására vagy építésre, illetve a meglévő korszerűsítésére adnak ilyet. További szigorú szempont az életkor és a megkövetelt önerő mértéke. A jogszabályban megjelenített szigorúság nem volt véletlen, hiszen a költségvetési kiadások megfékezése volt a cél.
Az új hitelkonstrukciók piaci bevezetésének adminisztratív feltételeit körülbelül 60-90 nap alatt lehet megteremteni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakásvásárlási hitel

A lakásvásárlási hitel az egyik legnagyobb hitel konstrukció. Amivel nagyon sokan éltek az elmúlt években …

Hozzászólás