Kezdőlap / Étel és ital / Kávé / A kávé pozitív és negatív hatásai

A kávé pozitív és negatív hatásai

Akik nap, mint nap kávéznak, azok esküdni mernek rá, hogy a kávé a legkiválóbb élénkítő szer, ami nélkül el sem tudják indítani a napjukat. Az orvosok viszont azt állítják, hogy ez az illatos fekete ital egészségtelen. Nézzük, melyik oldal mellett milyen érvek szólnak.
A kávé számtalan pozitív élettani hatással bír. Fogyasztásának legfőbb oka, hogy csökkenti a fáradtságot és az álmosságot, emellett javítja a memóriát és a koncentrációs képességeket. Éppen az agyi vérkeringés serkentése az oka annak, hogy az Alzheimer kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.
A reggel megivott kávé jó hatással van a vizelet kiválasztásra és a bélműködésre, hashajtó és vízhajtó képessége miatt a fogyókúrás módszerek kedvelt eleme. Magas antioxidáns tartalma miatt segít az öregedés elleni harcban és gyulladást gátló hatású. Egyes kutatások szerint a kávézás csökkenti bizonyos rákfajták kockázatát, gátolja a tumor növekedését, továbbá fokozza a kemo- és sugárterápiák hatékonyságát.
A kávé a fejfájás elmulasztásában is segíthet, beleértve a másnaposság okozta tüneteket. A koffein ugyanis csökkenti az erek lüktetését, ezért erős fájdalomcsillapítók alapanyagaként ugyancsak e célból használják. De nem csak a migrénes, hanem az asztmás rohamokat is csillapítja a koffein a légutak megnyitása által.
A kávéivást ellenzők egyik legfőbb indoka, hogy a koffein gyorsítja a csontritkulást, hiszen D-vitaminnal ellentétes hatása miatt gátolja a kalcium felvételét. Ez azonban csak a nagymértékű fogyasztás esetén következik be, viszont súlyosbító tényező, ha a kávéivó nem vesz magához elegendő kalciumban gazdag tejterméket.
A feketekávé megnöveli a szívbetegségeket okozó aminosavak vérbeli koncentrációját, megemeli a vérnyomást, növeli a vér koleszterinszintjét, ezért a szívbetegségben szenvedő vagy magas vérnyomásos betegeknek nem ajánlott. A túlzott kávéfogyasztás alvászavarokat okozhat, illetve felerősítheti az örökletes szorongásos zavarokat. Mindkét hatás függ a napi fogyasztástól és az adott személy egészségi és lelkiállapotától is.
Mind a pozitív, mind a negatív hatások függenek a megivott kávé mennyiségétől. Míg napi egy csésze kávé még egészségjavító, addig 5-10 csésze már remegést, erős szívdobogást okozhat. Ugyanakkor mindenki másképp reagál ugyanarra a kávémennyiségre, ebben öröklött tényezők is közrejátszanak. Mint minden másban, a kávéfogyasztásban is fő a mértékletesség!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?

Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé …

Hozzászólás