A merevedés zavarai

„Az istenek olyan engedetlen és egyben uralkodó szervvel láttak el bennünket, amely, mint egy dühöngő vadállatot éhségének szenvedélye, fogva tart, hogy mindent maga alá gyűrhessen” (Michel de Montalgne).
A merevedés természetes jelensége a hímvessző kiegyenesedésének és megkeményedésének. Ezt a jelenséget a szexuális izgalom váltja ki, miután átlépett egy bizonyos küszöbön.
A szexuális izgalom, amely az agyban keletkezik, változatos idegpályák hosszú során át érkezik meg a barlangos testbe. Ez olyan kis cellákból tevődik össze, melyeket simaizom és harántcsíkolt izomrostokból álló kötegek választanak el egymástól. Szexuális izgalom hatására ezek a rostok elernyednek, megnyúlnak, és a kitágult artériák által ide szállított vér beáramlik a cellákba. Ekkor a hímvessző megduzzad. Az összenyomódott vénák megakadályozzák a vér visszaáramlását: ez még határozottabb keményedésben nyilvánul meg, amitől a hímvessző kiegyenesedik. Ahhoz, hogy ez a jelenség végbemenjen, szükséges, hogy az agy és a hímvessző elegendő mennyiségű férfihormonnal legyen átitatva.
Mit jelent a merevedési elégtelenség?
Akkor áll be ez a lehetetlen állapot, amikor a szexuálisan izgatott férfit kielégítő erotikus ingerek is érik ahhoz, hogy létrejöhessen az erekció és kivitelezzen egy normál szexuális aktust. Az orvosok ezt a jelenséget nem szeretik impotenciának nevezni, szívesebben illetik merevedési elégtelenség vagy erekciós diszfunkció (a merevedés működési zavara) néven.
Könnyen megérthetjük a merevedés hiányának két fő okát: – a normális szexuális ingerelhetőség hiánya;
– a kielégítő ingerelhetőség ellehetetlenülése – a hímvessző természetes átalakulása sérülés, idegi gátlás, a vérerek vagy a barlangos test ereinek átalakulása, vagy a hormonkiválasztás elégtelensége miatt.
A merevedési képtelenségnek két jól elkülöníthető fajtája van (köztes kategóriák is léteznek):
az egyik, amikor az egyébként jó egészségi állapotban lévő fiatalembernél csak lelki rendellenesség akadályozza meg a merevedést; a másik, amit szervi eredetűnek neveznek, az ötven éven felüli, koros, beteg, operált vagy balesetet szenvedett férfiakra jellemző.Ez utóbbi esetben arra kell törekedni, hogy megtudjuk, melyek az érintett szervek – gyakran több is van -, és hogy milyen szinten érintettek. Ezzel együtt akkor is lelki traumát okoz a betegnél, ha az eset jól körülhatárolható, mert valójában attól a ténytől sérült a lelke, hogy nem tud merevedést produkálni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A férfiak kopaszodása

A férfiak zöme tapasztalja fájóan, hogy először a homlokuk magassága nő meg. Többen kétségbeesetten fedezik …

Leave a Reply