Pákozd

Magyarország második legnagyobb természetes tava, a Velencei tó környékén fekszik Pákozd. A partvonaltól alig 400 méterre húzódik a város. A település neve bárki számára ismerős lehet, hiszen a Magyar történelemben két jelentős csata is itt zajlott, és mindkettő győzelemmel zárult. Az egyik a törökök ellen 1593-ban volt, míg a másik az 1848-49-es szabadságharc. A helyi Pákozdi Csata Emlékmúzeum őrzi az idelátogatók számára az összetűzések emlékeit, valamint A Múzeum a Don kanyarnál elesett katonák emlékét is őrzi. Természetesen számos történelmi, és régészeti leleteket tár a turisták elé. Például a helyi iskola udvarán egy újkőkori temetkezési helyet találtak, nem messze innen egy urnatemetőt, és a Pákozdi várnál egy bronzkori erődítmény maradványait is felfedezték.
Ám nem csak történelmi múltja, és régészeti kincsei miatt érdemes idelátogatniuk a turistáknak, hiszen lenyűgöző természeti értékeket is a látogató elé tár. Többek között itt található a híres Velencei-tavi Madárrezervátum, a Bella tó, a Gyurgyalag telep, valamint a Pákozdi ingókövek is. Bár ez utóbbiak szokatlan, és bizarr formája miatt sokan úgy vélik, nem teljesen természet adta kincs, sokkal inkább gondos kezek munkája.
A Velencei –tó partján elterülő városka fürdőző helyként is szolgál a turisták számára. A partvonal lehetőséget biztosít a horgászatra, kempingezésre is. A tó víztükrén pedig vitorlázhat, csónakázhat, vagy szörfözhet az oda látogató. Családbarát terület, így gyerekekkel is nyugodtan látogatható!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás