Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Földenergia nekünk

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó energia. A római időkben a termálvizet többek között gyógyításra, valamint fűtésre használták.
A hévizek gyógyító hatását a mai kor embere is ismeri és eredménnyel alkalmazza.
A geotermikus energia kitermeléséről és hasznosításáról már a XX. század legelejétől tudunk. Felhasználási területei között van az épületek fűtése, valamint maga a villamosenergia termelése.
Hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik a geotermikus energia kitermelése szempontjából, bár munkálatok ez irányban alig folynak, pedig a kitermelés viszonylag olcsó, és még a környezetet sem szennyezi. Kutatások szerint, mivel 1000 méteres mélységben már 60 fokos is lehet a víz, és 2000 méter mélyen pedig hozzávetőleg 100 fokos, versenytársai lehetünk az Amerikai Egyesült Államoknak, Japánnak és Kínának is.
Amennyiben vizsgálódásunk nem az ipari kitermelés, hanem a házi felhasználás mértékét célozza, meg kell állapítanunk, hogy ezen energia kinyerésének módszere alapvetően egyszerűen hangzik.
Csupán néhány szondát kell a földbe helyezni, melyek állandó hőfokot hoznak a felszínre, a hőszivattyúnk pedig ebből meleg vizet készít. Hát nem egyszerű? Annyira azért sajnos nem.
Szakemberrel kell konzultálnunk, aki majd elárulja nekünk, érdemes-e egyáltalán belevágni a földszondák elhelyezésének macerájába. Lehet, hogy nem is térül meg a mi házunkban ez az energiaforrás-kitermelés.
A hagyományos fűtőrendszerrel felszerelt házak tulajdonosainak át kell térniük egy, a geotermikus energia használatára készült fűtőrendszerre, ami adott esetben egy nagyobb költség lehet. Aki most építkezik, annak egyszerűbb, ha azonnal geotermikus fűtőrendszert szereltet az új házába.
Az vitathatatlan, hogy a gáz egyszer elfogy, és akkor mind rákényszerülünk, hogy olyan energiaforrást keressünk, mely a következő néhány évezredben biztosítja házaink melegét, az esti forró vizünket a fürdéshez, tűzhelyeink melegét étkeink elkészítéséhez.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Hozzászólás