Panda

A panda vagy óriás panda (meg kell különböztetnünk a kis pandától) Közép- és Dél-Kína erdős vidékein honos. Valaha alacsonyabban fekvő vidékeken is élt, dzsungelekben, füves pusztákon, de a terjedő megművelt földterületek visszaszorították a hegyekbe. A panda mindenevő, sokféle táplálékot fogyaszt a méztől kezdve a halon át a kisebb emlősökig. Azonban étrendje 95 százalékban bambuszból áll, amit mindenképpen ennie kell, hiszen emésztésében és vízháztartásában kulcsfontosságú szerepet játszik.

A veszélyeztetett állatok közé tartozik, ugyanis becslések szerint a vadon élő pandák száma 15oo körül lehet. A természetben többnyire messze elkerüli az embert. Ennek ellenére volt rá példa, hogy panda embert támadott meg – fogságban. Dédelgetni való külseje miatt az állatkertben sok ember azt gondolja, milyen aranyos, és közel megy hozzá. Ezek az esetek gyakran rosszul végződnek, a meglepett vagy álmából felébresztett panda megharapja a látogatót.

Annak ellenére, hogy a kifejlett állat 15o kg körüli, az újszülött pandabocs csak 1oo gramm, ami egy egér súlyával egyenlő. Ezután azonban gyorsan fejlődik, és néhány év alatt eléri végleges nagyságát. A tudósok meg vannak róla győződve, hogy számuk napjainkban növekszik, mivel általánosan jobban odafigyelnek az egyik legszebb medvefaj megőrzésének fontosságára. Ez azonban nem jelent azt, hogy levehetjük őket a veszélyeztetett állatok listájáról.
Az elmúlt években a panda Kína egyik igen fontos jelképévé vált, s a kínaiak nagyon sokat tettek azért, hogy a panda megóvásának fontosságát tudatosítsák.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás