Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Parlagfű allergia jellemzői

Parlagfű allergia jellemzői

Augusztusban és szeptemberben Magyarországon minden ötödik ember szenved a parlagfű allergiától. A parlagfű Magyarországon ötmillió hektár területen terjedt el, ebből több mint 700 ezer hektár fertőzöttnek számít.
A parlagfű pollenszórása július közepe táján indul, de az időjárás is közrejátszhat e tényező elősegítésében vagy meggátolásában. A korábbi években már június végén, július elején virágzott a parlagfű, akkor kevés pollent regisztráltak a levegőben, majd július közepétől légköbméterenként napi háromtól tíz darabra nőtt, augusztusban viszont ez a szám húsz fölöttire emelkedett. De tavaly augusztusában előfordult, hogy légköbméterenként 150-300 darab pollen volt a pollenszennyezettség. Ezért nagyon fontos, hogy kellő fontossággal foglalkozzunk a parlagfű irtásával országszerte.

A parlagfű allergia tünetei

A pollen a légutakon keresztül jut el a szervezetünkbe. Az általa okozott tünetek között lehet az asztma, ekcéma, szénanátha. De egyéb tünetei is jelentkezhetnek, mint például tüsszögés, piros szem, köhögés… stb.
A szénanátha tünetei közé tartozik az orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés. Az asztma tünetei lehetnek erős köhögés, fulladás, mellkasi nyomás, nehézkes légzés az esti, hajnali órákban. Amennyiben ezek a tünetek a parlagfű időszaka alatt, vagyis július végén és augusztus elején egy hétnél tovább állnak fenn, parlagfű allergiára gyanakodhatunk.

A parlagfű allergia kezelése

Az orvostudomány szerint az allergiás megbetegedéseket, így a parlagfű okozta asztmát, ekcémát, szénanáthát, allergiás rohamokat meggyógyítani nem lehet. A kezelések csak a tünetek csökkenését képesek elősegíteni, azonban az immunrendszer fokozott reakcióit nem tudják meggátolni.

A kezelés egyik legfontosabb momentuma, az allergén azonosítása, a pontos diagnózis feltérképezése. Meg kell vizsgálni, hogy a szervezet milyen reakcióval válaszol a pollenfertőzésre (allergiateszt). Az allergén ismertében kezelési módot jelenthet az antihisztaminok (tabletták, orrspray), és a sztreoidok (orrspay, inhalációs végső soron az injekciós forma). Használatosak még a pollencsapdaként nevezett orrkenőcsök, az alkalmankénti orrnyálkahártya-lohasztó spray-k, asztmánál a hörgőtágítók. Nagyon fontos, hogy ezeket a gyógyszereket az orvos utasítására használjuk, mivel e szerek túlzott használata egyeseknél allergiás rohamokat okozhatnak!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Hozzászólás