Parlagfű

A parlagfű pollenje a légutakon keresztül jut szervezetünkbe. Általa okozott allergia elsősorban szénanáthás és asztmás tüneteket okoz. Ritkábbik esetben ekcémás tünetek is.
Szénanáthás tünetek: orrviszketés, szájpadlásviszketés, tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés.
Asztmás tünetek : köhögés, fulladás, nehézlégzés. Amíg a fenti tüneteket nem tapasztaljuk továbbá július végén illetve augusztus elején jelentkezik és egy hétig érezzük légúti allergia valószínűsíthető.
Pontos adat nincs mennyien szenvedünk a parlagfűtől, de az nyílvánvaló, hogy sajnos évről évre emelkedik.
80-as években 20% mai vizsgálatok alapján viszont elértük a 80%ot.

Ételek amelyek fokozzák az allergiát :
Fekete üröm, paradicsom, görögdinnye. Ezen növényekben hasonló fehérjét találtak mint a parlagfű pollenjeiben.
Továbbá kerüljük a magas hisztamin-tartalmú ételek fogyasztása is pl. : füstölt sajt, alkoholok többsége, és a tengeri ételek (rákok, kagylók)

Hogyan irtsuk?

Két lehetőség van. Fizikai és vegyszeres. Fizikai : kizárólag pollenszórás megelőző hónapokban végezhető. A fő cél hogy ne szórhasson virágport tehát ne érlelhessen termést. A fiatal növényt minél előbb meg kell vagdosni, és a gyökerénél fogva elpusztítani. Biztos módszer, mert a növények nem tudnak újra hajtani, de ha tövet hagyunk akkor új hajtások jelennek meg.

A vegyszeres ennél kicsit bonyolultabb. Mivel a környezetében élő többi növény is veszélyben lehet ezért érdemes környezettanulmányt végezni.
A vegyszeres gyomirtás a sarabolásnál bonyolultabb művelet.
Nem alkalmazható játszóterek homokozok, illetve olyan helyen ahol embert semmilyen módon nem veszélyeztetünk. Hatásosabb mint a fizikai módszer.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kellemetlen allergia

Az allergia egyre több embert érint és sajnos egyre erősebb tünetekkel jár. A legtöbb embernek …

Hozzászólás