Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A geotermikus energia rövid ismertetője

A geotermikus energia rövid ismertetője

A geotermikus energia nem más, mint a föld hője. A föld hőjét a földkéreg különböző rétegei vezetik a magma belsejéből a felszín felé. A kőzetek milyensége és a rétegek vastagsága befolyásolja a föld hőjének felszínre jutását. Magyarország igen szerencsés helyzetben van, ritka jó tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel a Kárpát-medence talaja üledékes, víztározó porózus kőzetekből áll, ami történetesen igen jó hővezető, ezért egyszerűbb a geotermikus energiát kinyerni a földből. A geotermikus energia, egy alternatív energia típus, melyet megújuló energia néven is emlegetnek.
A geotermikus energiát nem ipari méreteknél legegyszerűbben hőszivattyúval lehet kinyerni. A földbe akár vertikálisan akár horizontálisan elhelyezett földszondák, egy állandó hőfokot tudnak a felszínre hozni, melyből a hőszivattyú meleg vizet készít.

Ha elegünk van az állandóan emelkedő gázárból és a gázszámlákból, és csökkenteni szeretnénk havi rezsiköltségünket, akkor a háztartásunkban át kell térni a geotermikus energia hasznosítására. Ez manapság már nem hatalmas befektetés, így a geotermikus energia szinte minden háztartásban szerepet kaphat. Persze érdemes szakemberrel számításokat végeztetni, hogy a geotermikus energia használata, annak rendszerének kiépítése, az adott helyen és környezetben kifizetődő-e vagy sem. A geotermikus energia újépítésű házaknál bizony szinte minden esetben gyorsan megtérül, hiszen a geotermikus fűtésrendszer és a hagyományos gázüzemű fűtésrendszer közötti árkülönbség nem jelentős, így pár év alatt a geotermikus fűtésre befektetett többletköltség megtérül, és nem elenyésző szempont, hogy a geotermikus ház a későbbiekben magasabb áron kerülhet forgalomba, drágábban értékesíthető az ingatlan piacon.

A geotermikus energia hasznosítása egyre elterjedtebb, és nem csak házak fűtésére, hanem ipari méretekben is, akár fűtésre, akár geotermikus erőművekről legyen szó. Jelenleg arra keressük a választ, hogy a geotermikus energia felhasználásával, hogyan lehet áramot fejleszteni, hogy a geotermikus energiát teljes mértékben ki tudjuk használni háztartásokban és ipari létesítményeknél. Ez nagyon fontos lenne, hiszen a geotermikus energia nem környezetszennyező, nincs káros hatása sem a földre, sem a levegőre nézve.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Leave a Reply