Penészallergia

Ha egész évben allergiás tüneteink vannak, amelyek csapadékos időben rosszabbodnak, lehetséges, hogy penészallergiánk van. Míg a szezonális allergiában szenvedők az év egy részében észlelik a tüneteket, addig a penészallergiások akár egész évben. A házi penész különösen télen okoz problémát, mert ott nő, ahol elég nedvességet talál – az alagsorban, a nedves szőnyegen, fürdőszobacsempék mögött. Ha nem is látjuk, hogy ott van, a köhögés, tüsszögés, orrdugulás figyelmeztet rá. Sokan nem is jönnek rá, mi a probléma oka, de egész évben allergiás tünetektől szenvednek.
Mindannyian ki vagyunk téve a penészgombának, ami kinn és a lakásban is jelen lehet.
A fekete penész egy lassan növekvő gomba, ami fán, papíron, pamuton nő előszeretettel. Mérgezőnek is tartják, jóllehet nem kimondottan az. Gyermekek súlyos tüdőbetegségéért tették felelőssé a fekete penészt, de ez nem bizonyított. Gyermekek, csecsemők és az idősek könnyebben lesznek allergiások bármiféle penészre.
Nehéz a penészallergiát pontosan kimutatni. Sokan szenvednek a tünetektől, de nem jönnek rá, hogy a penész és a nedvesség a probléma. Ha megszabadulnak a kiváltó okoktól, az allergia is alábbhagy.
Néhány esetben a penész súlyos légzőszervi panaszokat okoz, mellkasi szorítást és légzési nehézségeket. Ha a következő tüneteket észleljük: köhögés, nehéz légzés, orrfolyás, szemviszketés vagy torokviszketés, netán asztmatikus roham – ezek mind utalhatnak penészallergiára. Ha erre gyanakszunk, keressünk fel egy allergológust, hogy megbizonyosodhassunk róla.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás