Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Súlyosbítja-e a hideg az allergiát?

Súlyosbítja-e a hideg az allergiát?

Az allergia lehet szezonális vagy állandó. Az első tavasszal vagy ősszel szokott megjelenni, míg az utóbbi az év bármely részében előfordulhat. Vannak, akik úgy érzik, hogy esős időben az allergiájuk súlyosbodik. így van-e, és ha igen, miért?
Az, hogy hatással van-e az eső az allergiánkra, az az allergia típusától is függ.
A fapollen allergia (amit leggyakrabban az éger, a mogyoró vagy a nyírfa, később a fűz, nyár, vagy a tölgy pollenje okoz már kora tavasztól) például kifejezetten enyhülni szokott esős időben, mivel az eső akadályozza, hogy a pollenek szabadon szálljanak a levegőben.
A fűpollenekre – mint a pázsitfüvekre vagy a parlagfűre – viszont az igaz, hogy az eső hatására gyorsabban nőnek. Az eső feszáradása után ezért több pollen jut a levegőbe, jóllehet ez nem magyarázza azt, hogy hogyan is lehetnek allergiás reakcióink eső alatt.
Van, amire kimondottan rossz hatással van a csapadék, ez pedig a penészallergia. A nedvesebb idő hatására ugyanis a penész vígan növekszik.
Létezik hidegallegia is. Aki ebben szenved, az havazáskor csalánkiütéseket, bőrviszketést, a bőr kivörösödését tapasztalhatja.
Mi lehet a megoldás? Ha úgy tapasztaljuk, hogy allergiánk az időjárás változásakor rosszabbodik, igyekezzünk rossz idő esetén otthon lenni, amikor lehet (a penészallergiát kivéve). Ha ki kell mennünk, öltözzünk fel alaposan, és próbáljuk elkerülni az allergiánk kiváltó okát. Ha nem tapasztalunk javulást minden igyekezetünk ellenére, keressük fel orvosunkat és kérjünk tanácsot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás