Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Rovarcsípés és az allergia

Rovarcsípés és az allergia

A szúnyogokkal, méhekkel, darazsakkal való találkozást sajnos nem tudjuk egyszer s mindenkorra kiküszöbölni az életünkből, még akkor sem, ha a rovarriasztó szerek mára már többnyire hatékonyak.
A szúnyogok, a kullancsok és a bolhák a táplálék miatt, míg a darazsak és a méhek azért támadnak, mert veszélyt éreznek. Amikor egy szúnyog megcsíp, a nyálából egy kevés a mi bőrünk alá jut, ami viszkető duzzanatot okoz. A méhek és darazsak fullánkjából azonban méreg kerül a bőrünkbe, ami erős fájdalmat okoz.
A nyáron oly népszerű tengerpartokon csodás látványt nyújtó medúzarajok bár kétségtelenül szemet gyönyörködtetőek, de ne próbáljunk a közelükbe úszni, mert súlyos sérüléseket szerezhetünk. A csalánozók törzsébe tartozó medúzák a testükön található csípős, mérgező anyagot termelő szervekkel rendelkeznek. A kellemetlen találkozás után a bőr megduzzad, kivörösödik, ég és viszket. Általában használ, ha a területet tengervízzel gyorsan lemossuk és a csípést 30 percig ecettel borogatjuk. A sérülés többnyire pár nap alatt elmúlik, de nagyobb területre kiterjedő, ostorcsapásszerű csípések esetén azonnal forduljunk orvoshoz.
A méh- és darázscsípés súlyos allergiás reakciót, ún. anafilaxiás sokkot válthat ki egyes embereknél, amelynek tünetei a légzési nehézség vagy fulladás, gyengeség, a szájüreg és a torok megduzzadása, szapora pulzus valamint csalánkiütés. Sürgős orvosi beavatkozás szükséges ilyen esetekben, mert akár halálos kimenetelű is lehet a baj. A fullánkot minél előbb el kell távolítani a bőrből, mert a hozzá csatlakozó kis méregzacskóból folyamatosan szivárog a toxin a szervezetünkbe. Ne használjunk ehhez csipeszt, és az ujjunkkal se fogjuk meg, mert így csak még több méreganyagot préselünk ki belőle. A legjobb, ha a körmünkkel vagy egy kés pengéjével nyomjuk ki a fullánkot a bőrből.
A többszörös rovarcsípés szintén haladéktalan orvosi ellátást igényel, mivel ez még nem allergiás emberek esetében is veszélyessé válhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply