Kezdőlap / Kopaszodás / Segítség, kopaszodom!!!!

Segítség, kopaszodom!!!!

A kopaszodás több embert érint – férfiakat és nőket egyaránt -, mint azt először gondolnánk, amelynek okát megítélésem szerint a bennünket körülvevő világban kell keresni. Napjainkban a minket körülvevő környezetszennyezés, az előre gyártott, adalékanyaggal teli élelmiszerek, a stressz – és még sorolhatnám a káros tényezőket – alapvető egészségromboló hatásúak, mely a testünkre általánosságban és sejtszinten is negatív hatással van.
Először is alapfogalmakkal kell tisztában lennünk. A fejen megközelítőleg 100 – 150.000 hajszál található, melyek fő alkotóanyaga a szaru. A haj növekedése sok tényezőtől függ, átlagosan havonta kb. egy cm-t nő, élettartamukat tekintve a kihullásig kb. 7 év telik el. A haj szakaszokban termelődik, amikor egy hajszál elpusztul, az leválik a fejbőrről, egyszerűen kihullik. A szakemberek szerint naponta átlagosan kb. 90 szál hajunkat veszítjük el, ami természetes folyamat. Amennyiben ennél észrevehetően több hajunk hullik ki, minden esetben célszerű szakembert felkeresni, mivel a helyes kezelés megválasztásában alapvetően fontos a kiváltó ok pontos feltárása.
A kóros hajhullás több okra is visszavezethető. Okozhatja fejből sérülése, valamilyen gombás-, esetleg baktérium fertőzés, de ugyanúgy oka lehet esetleg egy elhanyagolt, kezeletlen lyukas fog, vagy hormonális változás (pl. terhesség) is. A lehetséges okok tárháza rendkívül széles.
A nemnek szintén jelentősége van, bár a kopaszodás okai hasonlóak ugyan a férfiak és a nők esetében, de a kiváltó okot tekintve eltérő módon jelentkeznek
Férfiak esetében a kopaszodás mértékének, valamint annak, hogy milyen életkorban jelentkezik, igen nagy jelentősége van a genetikának, mely figyelemmel kísérhető az egyenesági rokonok között. A férfiaknál jelentkező kopaszság leggyakrabban a haj – homlok találkozásánál, illetve a fejtetőn figyelhető meg.
A nők hajhullásának kórossá válásában leggyakrabban a különböző hormonális változások (pl. a férfi nemi hormon túlzott megemelkedése, pajzsmirigy problémák) játszanak szerepet, melyet szakember segítségével orvosolhatunk. A nők esetében ritkább a férfiakra jellemző hajvesztés, náluk leggyakrabban az figyelhető meg, hogy nem egy bizonyos helyre koncentrálódik a haj elvesztése, hanem az az fejből egész területén, gyakran egyenletesen történik.

A különböző betegségek következtében fellépő kóros hajhullás kezelését tekintve egyszerű, a legtöbb esetben a kiváltó ok gyógyszeres kezelése is eredményt hozhat. Egyéb helyzetekben – pl. öröklött kopaszodás esetén – a gyógyszer már nem megoldás. Ekkor a plasztikai sebészetet hívhatjuk segítségül. Erre két megoldás létezik. Amennyiben a páciens rendelkezik még ép hajhagymákkal, akkor az orvos a kezelendő területre átülteti azokat, ellenkező esetben megoldást nyújthat speciális műhaj beültetése is.
Ne legyünk elkeseredve, nem vagyunk egyedül. Az esetek túlnyomó részében tehát van megoldás, ne adjuk fel!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi lombhullatás

Őszi lombhullatás… én csak így hívom, amikor átvitt értelemben több hajam marad a fésűben vagy …

Hozzászólás