Kezdőlap / Állatok / Madarak / Sirályfélék

Sirályfélék

A sirályok a legismertebb tengeri madarak. Az Észak- és a Déli-sarkvidékek között mindenhol elterjedtek, a legkevesebb fajjal a trópusokon képviseltetik magukat. Fő lakóhelyük a tengerpart, bár halászflották nyomában, szárazföldtől távol sem ritka látvány egy-egy csapat. Gyakran megtalálhatóak folyók, tavak és mocsarak közelében is. Van azonban néhány fajuk, amely a költési időszak kivételével csak elvétve jön partra.

Külső megjelenésük eléggé egyöntetű, annál változatosabb viszont méretük; a kis sirály mindössze 28 centiméter hosszú, a dolmányos sirály viszont a 75 centit is elérheti. A család valamennyi tagja erős, zömök testfelépítésű, szárnyuk viszonylag hosszú és vékony, közepes hosszúságú farkuk négyszögletes, tompa. Vaskos a csőrük, sok fajé enyhén horgas és gyakran élénk színű, vörös, bordó vagy sárga.

A kifejlett madarak – akár hímek, akár tojók – az alsó testfelületükön többnyire fehérek, hátuk és szárnyuk felső oldala világos, vagy sötétszürke, szárnyuk enyhe fekete. Nevezetes kivétel a kormos sirály, mely szinte mindenütt sötétbarna színű, valamint a rózsasirály, mely több helyütt is testén rózsaszínben pompázik.

A sirályokban erős a csapatösztön, általában nagy csapatokba verődnek tengeren és szárazföldön egyaránt. Meglehetősen lármás madarak, éles rikoltásuk messzire elhallatszik. Szinte mindegyik faj évente vándorútra kel, még ha csak kisebb távolságra költözik is el a tengerpart mentén. A leghosszabb utat megtevő a heringsirály és a fecskesirály. A sirályok rendkívül ügyesen siklanak, vitorláznak a levegőben. jól úsznak, de ritkán merülnek a víz felszíne alá.

A legtöbben főképp vízi állatokkal táplálkozik, kedvenceik a halak, rákok, különböző tengeri gerinctelenek, kagylók, de vízi rovarokat is fogyasztanak. A viharsirály és a dankasirály azonban igyekszik kihasználni a korszerű mezőgazdasági művelés kínálta lehetőségeket is, követi a munkagépeket és fölcsipegeti a szántás közül a gilisztákat, rovarokat, apró gerincteleneket. Az ezüstsirály még ennél is messzebb ment, ő az állandó lakója a szemétlerakóknak ahol különböző háztartási hulladékokkal is táplálkozik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A papagáj ismertetése

A papagájok az állatvilágban a legkönnyebben, és szinte mindenki számára felismerhető madarak. Jellegzetes két ismertetőjegyük …

Leave a Reply