Soltvadkert

Soltvadkert a Duna-Tisza közén, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában, Kecskeméttől kb. 45km-re délnyugatra fekszik.
A várost 1376-ban alapították. Akkor még Vadkertnek nevezték, csak 1900 óta hívják Soltvadkertnek. Az 1990-es évekre a kistérség központjává vált, ezért 1993-ban elnyerte a városi rangot is. Lakossága nagy részének megélhetését a szőlő- és gyümölcskultúra biztosítja.
Soltvadkert nevezetességei a református templom (1794, barokk), az evangélikus templom (1836, klasszicista) és a római katolikus temetőkápolna (1847, klasszicista). A város egyik legszebb középülete a Lukács-kúria, a mai városháza, mely az 1820-as években épült. Azonban a városnak nem ezek a műemlékek a legfontosabb turistacsalogatói. Legvonzóbb idegenforgalmi nevezetessége ugyanis a Vadkerti-tó, mely minden nyáron jelentős számú külföldi és hazai vendéget fogad. Már a múlt század elején is ismert és kedvelt fürdőhely volt és még ma is őrzi e tulajdonságát. A több mint 50 hektáros vízfelületű tó várja mind a fürdeni, horgászni vágyókat, de a vízi sportok szerelmesei sem maradhatnak szárazon. A partra nyíló, 500 férőhelyes kempingben évente több ezren töltök szabadságukat.
Üdülőszezonban színes programokat tart a város, mint például horgászversenyt, motoros találkozót, bor- és sörfesztivált, melyeket több tízezren látogatják. A város központjában lévő országos hírű Korona Cukrászdába se felejtsünk el betérni, ha azon a környéken járunk.
A hagyományos októberi Szüreti Fesztivál a város legrangosabb szórakoztató rendezvénye, melyre nagy számú külföldi és hazai vendég látogat el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Yucatán-félsziget

A Yucatán-félsziget a maja romokon kívül is tartalmaz érdekességeket: a gyönyörű spanyol koloniális városok, búvárkodás-fürdőzés …

Leave a Reply