Kezdőlap / Állatok / Macska / A szobacica és az elhízás

A szobacica és az elhízás

Háziállat érkezik a lakásba.
Személyiségfüggő és a lehetőségek is korlátokat szabhatnak annak, ki milyen házi kedvencet választ. A legnépszerűbb állatok még mindig a kutya és a macska. Néhány kutyus fajtától eltekintve nem célszerű őket lakásban tartani, ezért a kutya választása csak kertes házban élők számára javasolt. Amellett, hogy a gazdi önmagát is sok bosszúságtól kíméli így meg, nem utolsó sorban az állat érdekeit is szem előtt kell tartani.
Lakásban élők számára tehát célszerűbb egy doromboló kisállatot választani. Napjainkban nagyon sok macska éli a szobacicák kényelmes, ám kétségtelenül ingerszegényebb életét. Azonban odafigyeléssel, szeretettel, gondoskodással és megfelelő felelősségtudattal a lakásban tartott macskák élete is lehet kalandos. Amire fontos ügyelni, és sajnos sok szobacica gazdája elmegy a probléma mellett, az a kis kedvenc elhízása. Erre tökéletes megoldás a macskahámmal történő sétáltatás. Még a szabadon tartott cicák is védtelenek az autókkal és az utca rejtette veszélyekkel szemben, különösen így van ez azoknak a macskáknak az esetében, akik napjuk nagy részét a négy fal közt töltik és még kevésbé felkészültek a kinti veszélyekre. A gazdi feladata megóvni a kisállatot, erre tökéletes módszer a sétáltatás. Manapság már cicák esetében is teljesen elfogadott ez.
Néha keménynek kell lenni és nem szabad engedni étkezés közben a cica sóvárgó tekintetének és szívhez szóló dorombolásának, kedveskedésének. A macskák folyton ennének, de muszáj valamiféle rendszerhez szoktatni őket. Ha nem kívánjuk a pénzünket méregdrága diétás macskatápokra költeni, célszerűbb megelőzni a problémát és odafigyelni az etetés minőségére és főleg mennyiségére. Tévhit, hogy minden macska szereti a tejet, és nem is feltétlenül egészséges számukra. Tény, hogy a macskatápok tartalmaznak minden szükséges ásványi anyagot és vitamint a cicák számára, de érdemes néha némi házi koszttal is megismertetni kedvencünket. Takarékos megoldás, és változatosságot jelent az állat számára is az időnkénti új ízvilág.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szobacica

Bár a macska sokkal önállóbb és önfejűbb mint a kutya, ő is igényli a gondoskodást …

Hozzászólás