Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Sütés szabad tűzön (grillezés)

Sütés szabad tűzön (grillezés)

Nyárson sütni kellemes szórakozás, napokig tervezett program, szertartás és áldozat az emlékezetes ízeknek. Valószínűleg a tűz föltalálása után a nyárs volt az ősember első „grillje”! A nyárs mérete, anyaga, a rátűzött sütni való, mérete, váltózó.
Lehet pálcikára szúrt szalonna, virsli vagy vasrúdra kötözött vaddisznó, ökör. Lehet szárnyas és négylábú, zsíros vagy száraz, zöldség és gyümölcs pirulhat a szabadon vagy alufóliában, zsírpapírba csomagolva. A fűszerezés mindig egyéni. A nyárs elionizálódik, de egy állandó megmaradt: a hegyes vessző, a piszkafa, forró kőre vagy izzó faszén fölé forgatva adja a legízletesebb falatokat.
Ezeket főleg a szabadban használhatjuk, a modern nyársak városi erkélyeken, teraszokon, sőt a konyhában is alkalmazhatók.
A nyárson sütés szertartásának érdekessége, az illatok kalandozása, a füstös ízek mind-mind fölidézik az ősi étkezési romantikát.

Néhány recept nyársra.

Szűzszeletkék nyárson sütve

Hozzávalók, 40 dkg sertés szűzpecsenye, 16 dkg kövér szalonna, 8 db csemegehagyma, 2 nagy zöldpaprika, 1 mokkáskanál őrölt borsikafű, 1 mokkáskanál őrölt kakukkfű, 2 evőkanál olaj, só

Elkészítése. A sertés szűzérmékből hosszúkás érméket vágunk, húskalapáccsal kissé megveregetjük és besózzuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, a hagymát megtisztítjuk, a paprikából négyszögeket vágunk. A szűzérmékbe szalonnaszeleteket teszünk, félbehajtva a nyársra húzzuk, zöldpaprikával váltakozva.
A nyárs két végét hagymával zárjuk.
Körben megsózzuk és meghintjük kakukkfű és borsikafű keverékével.
Olajjal megkenjük és gyakori forgatás közben, parázs felett megsütjük.

Sonka-kolbász falatok nyárson sütve

Hozzávalók. 40 dkg félkövér házi sonka vagy füstölt tarja, 20 dkg házi kolbász, 8 közepes vöröshagyma,4 piros színű paprika, 2-3 evőkanál olaj, só

Elkészítése. A sonkát vagy a tarját kb. 2xc4 cm-es kockákra, a kolbászt 4-5 cm-es darabokra felvágjuk.
A paprikát kockára, a hagyma egy részét félbe a többit negyedekre vágjuk és megsózzuk. Az előkészített alapanyagokat váltakozva nyársra húzzuk úgy, hogy a két végére fél vöröshagyma kerüljön. Faszén parázs fölött- gyakori forgatás mellett- szép színesre sütjük. Ha sütés közben túlzottan kiszáradna kenjük meg olajjal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Hozzászólás