Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Szénanáthás? Eldugult az orra?

Szénanáthás? Eldugult az orra?

Az augusztus nehéz időszak a hírhedt parlagfűre allergiás emberek százezrei számára. Egyre többen szenvednek a szénanáthától, főként a serdülők és a fiatal felnőttek korcsoportjaiban. Számukra jó hír, hogy egyre nagyobb szerepet kaptak a parlagfű irtására vonatkozó jogszabályok és programok.
Sokan csodálkozva szembesülnek a megjelenő kellemetlenségekkel, mondván, hogy ők eddig nem voltak allergiások. Sajnos az allergia bármikor felütheti a fejét, sőt a szervezet bármely részén megnyilvánulhat. Az ételallergia és a fémallergia még csak nem is szezonális. Valamennyi allergia eredetére elmondható, hogy az immunrendszer működésében állt be zavar. A betegség leggyakoribb fajtája a szénanátha, mely a felső légutak megbetegedése. Szerencsés esetben meg lehet állapítani, hogy az allergiát milyen anyag váltja ki, ilyenkor már “csak” az ellene való védekezés, az allergénnel történő érintkezés minimalizálása a cél.
Tekintsük át a szénanátha tüneteit:
– vizes orrfolyás,
– ödémás orr,
– orrdugulás,
– tüsszögés,
– orr- és torokviszketés,
– kötőhártya-gyulladás,
– duzzadt szem,
– szemviszketés,
– könnyezés,
– fényérzékenység.
Mi a teendőjük azoknak, akik tudják magukról, hogy a parlagfű a felsorolt tüneteket váltja ki náluk? Figyelniük kell a pollennaptárt illetve a pollenjelentéseket. Maradjanak a lakásban, amikor magas a pollenszám. Zárják be az ablakokat, ajtókat, gyakrabban mossanak hajat, mert a pollen megtapad a hajszálakon.
Szellőztessenek éjszaka, amikor alacsony a pollenek koncentrációja. Az autójukban használjanak szűrőberendezést.
Ha mindezen óvintézkedések ellenére jelentkeznek a tünetek, akkor minél előbb menjenek orvoshoz, aki általában szteroid és szájon át szedhető antihisztamin tartalmú készítményeket ír fel. Ezek a gyógyszerek nem kaphatók recept nélkül. Ezen kívül nagy segítséget nyújthatnak az orrdugulást megszüntető, recept nélkül kapható orrcseppek és orrsprayk. Az utóbbi azért előnyösebb az orrcseppnél, mert a hatóanyag nagyobb nyálkahártya felületre jut el, egyenletesebb az eloszlás, így hatékonyabb és megbízhatóbb az alkalmazás. Fontos szempont az is, hogy a hatóanyag ott marad, ahová szánták, nem folyik a garatba és nem csöpög ki az orrból.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás