Őszi allergiák

Az ősz igazán gyönyörű időszak. Még akkor is, ha egy kicsit az elmúlást jelenti, a nyár elmúlását. Nem szerethető, ha gyakran esik az eső, ködös reggeleken hűvös van, viszont az indián nyár melengető napsugaraival még utoljára jól feltöltődhetünk. Érdemes kiélvezni még utoljára a szép őszi napokat.
A legtöbb allergiás fellélegzik ősszel, hiszen vége a pollenszezonnak, jöhetnek a nyugalmas hónapok. Sokuk számára azonban folytatódik a szenvedés, sőt éppen ilyenkor fokozódik.
Ősszel a hideg, nyirkos időjárás miatt egyre többet tartózkodunk a négy fal között, a lakásban vagy a munkahelyen. Ennek következtében az allergiásokat inkább az épületen belül található allergének fenyegetik. Ezek közül a gombák és a háziporatka a két leggyakoribb. A lakásbéli penészgombák a páratartalom emelkedésével érzik igazán jól magukat. Spóraszórásuk, azaz allergén hatásuk ősszel, a nedves időben jelentősen felerősödik, ami az allergiások és asztmások számára nagyon rossz hír.
A szabadtéri penészgombák kedvenc élőhelyei a lehullott falevelekből álló kupacok, a korhadó fák, ezért aki erre allergiás, legyen óvatos az őszi kerti munkák végzésekor.
A lakáson belüli penészgombák elsősorban a nedves helyeken – fürdőszobában, konyhában – fordulnak elő, az átnedvesedett falak is kifejezetten gyakori élőhelyei.
A háziporatka egész évben allergizáló hatású, azonban a levegő páratartalmának emelkedésével életkörülményei optimálisabbá válnak. A nedvesebb környezetben anyagcseréje és szaporodása felgyorsul. Allergizáló részeinek terjedését a fűtési szezon beindulásával járó légáramlatok, a ki nem tisztított légcserélők még jobban elősegítik.
Mi tehát a teendő, hogy a leghatékonyabban fellépjünk az említett allergénekkel szemben?
A fűtés beindítása előtt gondosan takarítsuk le a fűtőtesteket, kályhákat, konvektorokat. A levegő páratartalmát megfelelően kell szabályozni, hiszen a magas páratartalom kedvez az “ellenségeinknek”, a túl száraz levegő viszont nekünk ártalmas.
Minden szőnyeget, kárpitot rendszeresen és alaposan porszívózzunk ki, célszerűbb nedves porszívót használni.
Szellőztessük a lakást naponta többször. A megelőzéshez használjunk Dr. Theiss Allergol védőkenőcsöt és tengervizes orrsprayt.
Ha nagyon makacs allergiás tünetek kínoznak, akkor mielőbb keressünk fel allergológus szakorvost.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Asztma kezelése

Az asztma kezelésének célja, hogy megszüntesse a hörgőgörcsöt és a gyulladást. Erre különböző belélegezhető és …

Hozzászólás