Őszi allergiák

Az ősz igazán gyönyörű időszak. Még akkor is, ha egy kicsit az elmúlást jelenti, a nyár elmúlását. Nem szerethető, ha gyakran esik az eső, ködös reggeleken hűvös van, viszont az indián nyár melengető napsugaraival még utoljára jól feltöltődhetünk. Érdemes kiélvezni még utoljára a szép őszi napokat.
A legtöbb allergiás fellélegzik ősszel, hiszen vége a pollenszezonnak, jöhetnek a nyugalmas hónapok. Sokuk számára azonban folytatódik a szenvedés, sőt éppen ilyenkor fokozódik.
Ősszel a hideg, nyirkos időjárás miatt egyre többet tartózkodunk a négy fal között, a lakásban vagy a munkahelyen. Ennek következtében az allergiásokat inkább az épületen belül található allergének fenyegetik. Ezek közül a gombák és a háziporatka a két leggyakoribb. A lakásbéli penészgombák a páratartalom emelkedésével érzik igazán jól magukat. Spóraszórásuk, azaz allergén hatásuk ősszel, a nedves időben jelentősen felerősödik, ami az allergiások és asztmások számára nagyon rossz hír.
A szabadtéri penészgombák kedvenc élőhelyei a lehullott falevelekből álló kupacok, a korhadó fák, ezért aki erre allergiás, legyen óvatos az őszi kerti munkák végzésekor.
A lakáson belüli penészgombák elsősorban a nedves helyeken – fürdőszobában, konyhában – fordulnak elő, az átnedvesedett falak is kifejezetten gyakori élőhelyei.
A háziporatka egész évben allergizáló hatású, azonban a levegő páratartalmának emelkedésével életkörülményei optimálisabbá válnak. A nedvesebb környezetben anyagcseréje és szaporodása felgyorsul. Allergizáló részeinek terjedését a fűtési szezon beindulásával járó légáramlatok, a ki nem tisztított légcserélők még jobban elősegítik.
Mi tehát a teendő, hogy a leghatékonyabban fellépjünk az említett allergénekkel szemben?
A fűtés beindítása előtt gondosan takarítsuk le a fűtőtesteket, kályhákat, konvektorokat. A levegő páratartalmát megfelelően kell szabályozni, hiszen a magas páratartalom kedvez az “ellenségeinknek”, a túl száraz levegő viszont nekünk ártalmas.
Minden szőnyeget, kárpitot rendszeresen és alaposan porszívózzunk ki, célszerűbb nedves porszívót használni.
Szellőztessük a lakást naponta többször. A megelőzéshez használjunk Dr. Theiss Allergol védőkenőcsöt és tengervizes orrsprayt.
Ha nagyon makacs allergiás tünetek kínoznak, akkor mielőbb keressünk fel allergológus szakorvost.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás