Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Szentendrei-sziget

Szentendrei-sziget

A Szentendrei- és a Váci-Duna ág által közrefogott sziget 31 km hosszú, átlagosan 3-3,5 km széles; területe 58 négyzetkilométer. A Duna könyökhajlatának megfelelően ívesen kialakult sziget felső csúcsa homokos, zátonyszerű földnyelvvel, a Szúnyog-szigettel kezdőik, Visegrádtól mintegy 3 km-re. Déli, alsó csúcsa is földnyelv, a hozzá simuló Luppa -szigettel együtt már csaknem a főváros határában van.
A Szentendrei-sziget tengerszint feletti magassága 100-124 m. Partjait a legtöbb helyen dús növényzet borítja, belseje azonban jórészt futóhomok, amelyen gyakran még a legigénytelenebb növényzet is alig tud megkapaszkodni. E dunai hordaléksziget geológiai érdekessége, hogy a kavicsréteget alul agyag és felül homok zárja le.
Ennek következtében mintegy természetes vízszűrő szerepet tölt be, kitűnően alkalmas a víz megtisztítására. Ezt felismerve, itt építették ki a fővárost ellátó vízvezeték-hálózat számos kútját.
A sziget elsősorban mezőgazdasági terület, egyes részein, Kisoroszi, Tahitótfalu és Pócsmegyer határában jelentős szőlő- és gyümölcstelepek találhatók. Fontos szerepet játszik a Szentendrei-sziget a főváros zöldség- és gyümölcsellátásában. Egyetlen hídon át közelíthető meg a Szentendrei-sziget, Tahitótfalunál. Ezenkívül sok helyütt vannak kompjáratok. A Szentendrei-szigetidegenforgalmi jelentőségét kikötésre alkalmas partjai, a dunai vízi élet fejlődése során kialakult vízi sporttelepei (Horányi, Surány stb.) adják.

A Szentendrei-sziget Községei

Szigetmonostor
Nyaraló jelegű község a szigeten. Hozzá tartozik a sziget keleti oldalán Horány( Horány gyöngye)üdülőtelep turistaszállóval, üdülőhazákkal- A községben műemlék jellegű, barokk stílusú, középrizalitos, díszes bejáratú r.k. Plébániaház található.
Horány őrtorony ( IV. századi római építésű kis erőd romjai)

Pócsmegyer
Üdülőfalú, hozzá tartozik a sziget keleti felén, Surány-telep( Surány -liget)
több száz üdülő- és nyaralóházzal. A vízi sportolók körében igen népszerű telep erőteljes fejlődésben van.

Tahitótfalu
Szentendre és Visegrád között, műúton, Budapestről 32 km-re fekvő, hajóállomással rendelkező község, fejlődő üdülőhely. A Szentendrei-Duna jobb partján levő Tahit és a szigeten lévő Tótfalu községrészt a sziget egyetlen hídja köti össze.
Tahitótfaluban számos nyaraló, üdülő és sporttelep létesült. A strand a szigetrészen épült meg. Kedvelt a nyaralók körében.
Tahi-ban van Pollack Mihály 1810 körül saját részére építettet klasszicista stílusú szüreti háza; a Tótfalui temetőben pedig Pollack síremléke Ybl Miklóstól (1854)

Kisoroszi
A vízi túrázók számára a szigetcsúcson kitűnő tobozázóhely van.
Igen szép kilátás nyílik a Dunára, a mögötte magasodó Visegrádi-hegységre és a Duna túlsó partján a Börzsöny láncolatára. Tervpályázat alapján megindult a szép fekvésű hely idegenfogalmi fejlesztése. Nevezetes vízi túrázó támaszpont a községhez tartozó két kis sziget, a Verőcei- és a Kőgeszteli -sziget

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hajógyári-sziget ,vagy ahogy ma ismerik Fesztivál- sziget

A Hajógyári -sziget a Duna hordalékából jött létre, az 1651. és az 1654. folyamkilométer között. …

Leave a Reply