Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Holt-tengeri sófürdő

Holt-tengeri sófürdő

A Holt-tenger, amely Jordánia és Izrael partjai között található, a legsósabb tenger, de igen magas más ásványi anyagok koncentrációja is benne, mint a magnéziumé vagy a káliumé. A Holt-tengerről már sokat írtak a történelem során. Már az ókori egyiptomiak is tisztában voltak egyedülálló tulajdonságaival: bitument (az aszfalt egyik összetevőjét) vontak ki a sós vízből, hogy segítségével mumifikálják halottaikat. Az idők során nagyon sokan látogattak el gyógyulni a Holt-tengerhez. Ma partjain gyógyfürdők sorakoznak, de a holt-tengeri sót számos fürdő- és kozmetikai készítményben is felhasználják. Lássunk néhány érdekességet erről a sóról.

A tenger azért kapta a holt nevet, mert annyira sós, hogy semmilyen élőlény nem tud megmaradni benne. Ha a tengert tápláló folyókból halak jutnak bele, hamarosan elpusztulnak. Ugyanakkor ennek a magas sókoncentrációnak köszönhető, hogy nagyon könnyen fennmaradunk a víz tetején.
Pikkelysömör, ekcéma és pattanások igen jó ellenszere. Pikkelysömörben szenvedők hosszú ideje látogatnak el a tengerhez, hogy panaszaikat enyhítsék. A pikkelysömör vörös, hámló, viszkető és akár vérző foltokat okoz a bőrön, súlyosabb esetben nagyon fájdalmas, és akár az ízületek is begyulladhatnak tőle. Jóllehet az nem tisztázott, hogy miért hat erre a betegségre pozitívan a holt-tengeri só, mégis sokan meg vannak győződve róla, hogy ha teljes gyógyulást nem is, de jelentős javulást hoz számukra.

A tengeri sónak, különösen pedig a holt-tengerinek nagyon sok más jó hatása van. Olyan kozmetikumokban használják leginkább, mint a fürdősók, testradírok, szappanok, és levendula-, rózsa- vagy eukaliptusz-olajjal illatosítják. A finomabb őrlésű só testradírnak alkalmas, míg a durvább leginkább fürdősónak. A só radírként eltávolítja az elhalt hámsejteket, tisztítja a pórusokat, javítja a vérkeringést és méregtelenít.
A Holt-tenger iszapját is felhasználják bőrápolási termékként, például arcpakolásként. A felmelegített iszap fájdalomcsillapító hatású ízületi gyulladások és izomfájdalmak esetén is. Azt ne felejtsük el, hogy a karcolásokat, bőrsérüléseket a só irritálja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hajógyári-sziget ,vagy ahogy ma ismerik Fesztivál- sziget

A Hajógyári -sziget a Duna hordalékából jött létre, az 1651. és az 1654. folyamkilométer között. …

Leave a Reply