Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Szexuális szerepcsere

Szexuális szerepcsere

A szülői szerepek cseréje – és megosztása is – a gyakorlatban több gondot okoz, és különösen a férfiaknak megy nehezen. Legalábbis a többségüknek. Hagyományos neveltetésük következtében ugyanis „nincs érzékük” a gyermekgondozáshoz, főleg a szeretetet nyíltan kimutató, „anyás” magatartáshoz. Pedig nemcsak az anyák munkába állása, de a gyermeknevelés érdeke is elengedhetetlenné teszi, hogy az apák többet (sőt lehetőleg ugyanannyit) foglalkozzanak a gyermekkel, beleértve a gondozást és ellátást is. Ez akkor a legkönnyebb, ha csecsemőkortól kezdve rendszeresen bekapcsolódnak a gyermek gondozásába és helyettesítik az anyát, eleinte rövidebb, később hosszabb ideig. A szerepcsere másik oldala, hogy mindketten gyakorolják a hagyományos vagy megszokott nevelési stílusuktól való eltérést, illetve ezek cseréjét; pl. az anya is tudjon „férfiasan”, határozottan bánni a gyermekkel stb.
A szexuális szerepek cseréje, spontán váltakozása napjainkban a szexuális kultúrával párhuzamosan terjed, de a házasságok többségére még a hagyományos szerepekhez való ragaszkodás jellemző. A legtöbb feleség pl. még sok évi házasság után is vonakodik a szexuális kezdeményezéstől, mert az „a férfi dolga”. A kapcsolat kezdetén kialakított szexuális szokások alig változnak, új helyzetek keresésére ritkán kerül sor. De sok férfi sem veszi jó néven a nő kezdeményezését, mert az szerinte nem nőies.
A korszerű házasság ezen a téren is nyitottságot, szereprugalmasságot jelent, a szexuális kapcsolatban rejlő új lehetőségek felfedezését, kipróbálását. A korszerű házasságban a nő is lehet aktív „csábító”. A nemi élet legnagyobb ellensége az egyhangúság; ezért hat üdítően, ha a házastársak időnként felcserélik a szokásos erotikus szerepeket, vagy új, eddig csak hallomásból vagy leírásokból ismert erotikusjátékokkal próbálkoznak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyermekvállalás előtti kor

A családtervezés lényegéből következik, hogy a gyermekek megszületése akkor optimális, ha a biológiai (testi érettség), …

Hozzászólás