Szívbaj

Manapság a szívinfarktus már kevesebb esetben halálos kimenetelű, mint régebben, köszönhetően a tünetek jobb felismerésének és a kezelési formák javulásának.
A szívinfarktus akkor következik be, amikor a szívizom egy része elhal elégtelen vérellátás miatt. A vérellátás akadályozását/megszűnését vérrög okozza, melyért a zsírok erekben történő lerakódása a felelős.
A tünetei jól ismertek, bár egyénenként változó a mértékük. Ha nyomást érzünk a mellkasunk közepe táján, esetleg kisugárzó fájdalmat a váll illetve karok irányában, légszomjat, izzadást, hányingert tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz! Az infarktus bár egyik percről a másikra is kialakulhat áldozatánál, gyakoribb mégis, mikor már órákkal, esetenként napokkal előtte jelentkeznek a tünetek, figyeljünk tehát oda magunkra! Amennyiben nem velünk történik a baleset, azonnal nyújtsunk elsősegélyt! Fektessük a beteget a hátára és kezdjük el a mellkasi nyomásokat,melyekkel vért továbbítunk a legfontosabb szervek felé! A szájból szájba történő lélegeztetést, ha járatlanok vagyunk az elsősegélynyújtásban, orvosok javaslata szerint inkább hagyjuk el!
Az infarktust csakúgy, mint az infarktusból történő talpra állást, befolyásolja az életmódunk. Érdemes tehát egészségesen táplálkozni, rendszeresen mozogni (itt is, mint az agyvérzés megelőzésénél, az aerob mozgásformák ajánlottak), a magas vérnyomásunkat kezeltetni, koleszterinszintünket rendszeresen ellenőriztetni, szükség esetén diétát tartani, a dohányzást mellőzni az életünkben jelen lévő stresszt pedig minimálisra csökkenteni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás