Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szülés utáni depresszió

Szülés utáni depresszió

Minden család életében a legnagyobb boldogság az új családtag érkezése, az öröm, amit a baba adhat, az első hetekben az „ismerkedés” izgalmai, a gondoskodás, a sürgés-forgás a bébi körül, azt hiszem felejthetetlen élmény mindenki számára.
El sem tudnánk ezt képzelni másképp, amíg nem találkozunk közvetve, vagy személyesen az úgy nevezett gyermekágyi szomorúsággal, a szülés utáni depresszióval.
Semmiképp sem elítélendő, megvetendő dolog ez, hiszen mint minden emberi reakciónak, ennek is komoly háttere, okai vannak, létezik enyhébb és komolyabb változata, mikor szakember segítségét kell igénybe vennünk.
A szülés utáni lehangoltság, depresszió, nem minősíti az anyát, segítséget kell nyújtani a környezetének, hogy átvészelje ezt az állapotot, a szerető, megértő családi környezet általában megoldást nyújt erre a problémára.
Egyes felmérések szerint a kismamák kb. 60 %-ánál jelentkezik ez az állapot, ám nagy részben ez észrevétlenül lezajlik és sokszor a fáradságnak, a kialvatlanságnak tudjuk be a dolgot.
Tünetei az ingerlékenység, a hirtelen hangulatváltozás, a sírógörcsök.
A szülés után 3-4 nappal észlelhetőek a jelek általában és az esetek nagy részében 1-2 hétnél nem tart tovább.
Okozójaként a hormonváltozást említik, melyen minden nő keresztülmegy a szülést követően.
Túljutva ezen az állapoton az anya újra a régi lesz, öröme és boldogsága megint töretlen és talán elfelejthető, megbocsájtható ez a pár nap, hiszen ez is egy „betegség”, és talán észre sem vesszük, annyira enyhe lefolyású.
Baj akkor van, mikor a kismama nem kerül ki ebből az állapotból, a tünetek állandósulnak, súlyosbodnak, a gyermekágyi szomorúság átfordul szülés utáni pszichózisba.
Óriási a környezet felelőssége ebben az esetben, ami szerencsére nagyon ritkán fordul elő, és a sajtónak „hála” mindig a fő hírek között szerepel, de szélsőséges esetben az anya gyermeke ellen is fordulhat.
Egészséges párkapcsolatban észre kell venni a normálistól, megszokottól eltérő viselkedést, és azonnal szakember segítségét kell kérnünk.
Szeretet, gondoskodás, megértő család, más nem kell és talán tudomást sem fogunk venni erről az állapotról, ha egyáltalán előfordul.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply