Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Tanácsok a szoptatáshoz

Tanácsok a szoptatáshoz

Az érett tej teljesen máshogy néz ki, mint az előtej. Sűrűbb, a színe egy kicsit kékes, és az összetétele is változhat a szoptatás alatt. A szoptatás elején a baba először az előtejet kapja meg, amelynek a mennyisége kicsi, és a zsírtartalma is alacsony. Ahogy tovább szoptatsz, a baba egyre lassabban fog enni, és meg-megállhat pihenni a kortyok között. Ez annak a jele, hogy elérte az érett tejet. Bár az érett tejből csak kis mennyiséget kap, nagyon fontos, hogy elég ideig hagyd a melleden, hogy mindenképpen elérje azt. Ennek az érett tejek az elfogyasztása segít a babának abban, hogy egyre hosszabb idő teljen el az etetések között. Ha úgy helyezed át a másik melledre, hogy még nem ürítette ki teljesen az előzőt, akkor megeshet, hogy két adag előtejet kap, ezzel pedig az jár, hogy éhes lesz pár óra múlva, viszont egy újabb adag előtej elfogyasztása könnyen hasfájást okozhat a babának.
Amennyiben a csecsemő nem elégszik meg az egyik mellel, és igényli, hogy a másikra is ráhelyezd, akkor mindig győződj meg arról, hogy teljesen kiürítette-e az elsőt, mielőtt ráhelyeznéd a másodikra.
Tapasztalataink szerint az első hét végére – amennyiben a babát legalább 25 percig hagyod az első mellen szopni, majd 5-15 percig felkínálod neki a másodikat is — biztos lehetsz abban, hogy megfelelő egyensúlyban kapja a baba az előtejet és az érett tejet. Ez azt is biztosítja, hogy gond nélkül ki fog bírni 3-4 órát mielőtt a következő etetést igényelné. Ha minden egyes etetés alkalmával mindkét mellből szopik a kisbabád, akkor a következő etetést mindig arról a mellről kezd, amelyikből az előző etetésnél utoljára szopott, hogy ezzel is elősegítsd a melleid megfelelő kiürülését minden következő etetés alkalmával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply