Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / Társkereső szolgálat

Társkereső szolgálat

A reneszánsz idején a szerelem zavaró tényező vagy veszélyforrás a házasság számára. Későbbi közfelfogás szerint a szerelem nem rossz dolog, de csak a házasság megszentelt keretében. A következő lépés ennek megfordítása volt: csakis a szerelem szentesítheti a házasságot. Napjainkban pedig az válik közfelfogássá, hogy a szerelem bármilyen nemi kapcsolatot szentesíthet: a házasság előttit, sőt a házasságon kívülit is. (Ezért hivatkoznak ma annyian igazolásként a szerelemre.) A legújabb tendencia aztán kétségbe vonja a szerelem „hatalmát”, megmosolyogja a körülötte csapott hűhót, leleplezi misztifikálását – szaknyelven szólva profanizálja azt.
Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a jövő párválasztásában nem lesz alapvető szerepe a partnerideálnak és a szerelemnek. Biztos, hogy lesz, de valószínű, hogy mindkettő sokat módosul tartalmilag, érettebbé és reálisabbá válik.
Az a tény, hogy ma olyan sok embernek okoz nagy gondot a párválasztás, s mégis oly gyakran sikerül rosszul, jórészt éppen a belső meghatározók fejletlenségéből adódik. Egy további ok a választhatók körének szűkössége. Bár a mai fiatalok ismerkedési lehetőségei összehasonlíthatatlanul jobbak, mint régen, a szociológiai vizsgálatok mégis azt mutatják, hogy a komolyan számításba jöhető partnerek száma ritkán haladja meg a tízet, az átlag pedig mindössze három-négy. Különösen a nők választási lehetőségeit korlátozza még mindig az ismerkedési alkalmak ritkasága és az a hagyományos felfogás, hogy ők nem kezdeményezhetnek kapcsolatokat.
Nyilvánvaló, hogy a párválasztás demokratizálása önmagában nem garantálja annak sikerét, sőt új nehézségeket támaszt. Ahogyan egy pszichiáter (L. Kubie) mondotta, az emberek végtelenül tehetségesek abban, hogy új módokat találjanak az egymással való boldogtalanságra. Ezért, amíg nem készítünk fel mindenkit a problémák önálló megoldására, addig szükség van valamilyen külső segítségre, pl. párválasztási tanácsadás és házasságközvetítés formájában. Az intézményes segítség, különböző módjaival már évtizedek óta kísérleteznek, a növekvő keresettségük azt bizonyítja, hogy az ilyen intézményeknek van jövőjük. Nálunk is már évek óta működik egy „Társkereső Szolgálat”, s egyre több szó esik a párválasztási és házassági tanácsadók szükségességéről.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Flörtölés a kapcsolaton kívül

Olykor akkor is jól eshet a flörtölés, ha tökéletesen működő párkapcsolatban élsz. De hol a …

Hozzászólás