Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A házasság funkcióinak változása

A házasság funkcióinak változása

A hagyományos házasságnak három fő funkciója volt: gazdasági, szexuális és gyermeknevelő. Mindhárom funkció terén jelentős változások következtek be, illetve vannak folyamatban.
A család eredetileg termelési és fogyasztási egység. Termelési funkcióját azonban az iparosítás és városiasodás során elvesztette; így gazdasági funkciójából a városi családokban csak a fogyasztás, a pénzbeosztás, a családtagok ellátásának megszervezése maradt. A házastársak e feladatok megoldására ősi minták alapján merev munkamegosztást hoztak létre: a férj kereste a pénzt, az asszony gondoskodott a háztartásról és a gyermekekről. Ugyancsak az iparosítás és városiasodás következménye, hogy a több generációs, kiterjedt rokoni kapcsolatokkal rendelkező családtípus helyett a két nemzedékes (szülőkből és gyermekeikből álló), ún. nukleáris családtípus terjedt el, eleinte még elég sok gyerekkel. Az egy kereső és sok gyerek folytán a gazdasági funkció gyakran előtérbe került, nehézségek és viták forrása volt a házasságban. A férj elégedetlen volt feleségével, hogy az nem tudja beosztani a háztartási pénzt, a feleség pedig zsörtölődött, hogy annyi pénzből nem lehet kijönni.
A házastársak egyikének szüleivel való együtt lakás anyagilag könnyebbséget jelentett ugyan, de túl nagy áron (függetlenség elvesztése, generációs súrlódások, anyós-após problémák stb.). Ezért minden házaspár saját, önálló háztartás létrehozására törekedett. Ma már ez a törekvés a teljes megvalósulásához közeledik. Egy-két évtizeden belül valószínűleg nem lesz olyan házaspár, aki ne rendelkezne saját lakással, háztartással. Nem kell majd „közösködni”, mások rigolyáihoz alkalmazkodni; az asszony tetszése szerint főzhet, moshat, takaríthat stb. Ráadásul minden háztartás gépesítve lesz, ami nagyon megkönnyíti a „női munkát”.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás