Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Tepsis finomságok

Tepsis finomságok

.A tepsiről általában a sütemények jutnak eszünkbe, de ne feledkezünk meg, hogy nagyon sok húsos és zöldséges étel is készül tepsiben.a húsos és zöldséges ételek egytálételként is felszolgálhatók.
Azokat a hús, illetve zöldség alapú ételeket, amelyeket sütés kezdetén alufóliával fedjük be, általában a sütés első szakaszában puhára pároljuk, majd ha ezt a recept megkívánja, levesszük a fóliát, és viszonylag magas hőfokon tetejüket megpirítjuk.
A túl sok levet engedő rakott ételeket általában kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe rétegezzük.
Ez felszívja a nedvességet, és kelleme alapot nyújt az ételnek, megakadályozva a leragadást.
A receptek elején megadott elkészítési idő, illetve a sütés hőfokára is vonatkozik, hiszen mindenki más-más tempóban süt-főz, és egyéni szokásokhoz, bevált módszerekhez igazodik és ragaszkodik.
A sütés hőfokának, illetve időtartamának helyes megválasztásakor vegyük figyelembe saját sütőnk egyéni adottságait.

Sertéscsülök pékné módra
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc

Hozzávalók
1,6 kg sertéscsülök
1,2 kg burgonya
30 dkg vöröshagyma
8 dkg sertészsír
2 dkg liszt
1 evőkanál paradicsompüré
1 csokor petrezselyemzöld
őrölt fehér bors

A sertéscsülköt megmossuk, lecsepegtetjük, majd bedörzsöljük sóval. Tepsibe fektetjük, és megöntözzük olvasztott zsírral, majd kevés vizet öntve alá sütőbe tesszük. Saját pecsenyelevével locsolgatva, néha megfordítjuk, és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Mielőtt készre sülne, melléhalmozzuk a cikkekre szelt burgonyát és vöröshagymát, majd megszórjuk sóval és őrölt borssal. Készre pároljuk, majd a húst és a hagymás burgonyát tálra rendezzük. A visszamaradt zsiradékot elkeverjük a sűrített paradicsommal, a liszttel, majd felforraljuk. Leszűrjük, meglocsoljuk vele a burgonyát és a húst, végül megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.

Burgonyával sült harcsa
Elkészítési idő 60 perc.
Hozzávalók
1 kg harcsafilé (lehet mirelit is)
1,2 burgonya
4 paradicsommal15 dkg zöld spárga
1 dl olívaolaj
2,5 dl csontlé
petrezselyemzöld
őrölt bors

A harcsafilét nagyobb szeletekre vágjuk, és megmossuk, lecsepegtetjük (ha mirelitet használunk, szobahómérsékleten kiolvasztjuk)
A burgonyát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, és kikent tepsibe rakjuk. Megsózzuk, megszórjuk az apróra vágott friss petrezselyemzölddel, majd rárakjuk a vékony karikára szelt paradicsomot. A spárgát meghámozzuk, félbevágjuk, és a paradicsomra tesszük. Megszórjuk sóval és petrezselyemmel, majd ráfektetjük a harcsaszeleteket. Meglocsoljuk csontlével és olívaolajjal, tetejére őrölt borssal fűszerezzük és előmelegített sütőben, 180 fokon,40 perc alatt készre sütjük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply