Kezdőlap / Egészség és fitness / Bio vagy nem bio?

Bio vagy nem bio?

Ideális körülmények között egy tökéletes gyógyszer-molekulának bármiféle mellékhatás nélkül illenék kifejteni hatását. Ilyen tökéletes molekula persze nem létezik, de lehetőség szerint jobb a legkevésbé tökéletlent választani. Az orthomolekulák pedig kevésbé tökéletlenek, mint a xenobiotikumok. Ahogy azonban a vitaminterápiák kezdtek egyre népszerűbbek lenni, a tömegtájékoztatás azonnal hangot adott a xenobiotikumokat használó orvosok fenntartásainak. E fenntartások egyebek között azt állítják, hogy nálunk alig fordul elő vitaminhiány, tehát a szupplementáció merő pazarlás. Ennél is súlyosabb vád azonban az, mely szerint a tömény vitaminadagok veszélyesek, netán halálosak is lehetnek. A veszélyt elsősorban az óriásdózisokon alapuló kezelésekben látják, melyek egyes vitaminokból, például a B3vitaminból, hatalmas adagokat használnak.
Az óriás- vagy megadózisok általánosan elfogadott definícója szerint egy ilyen adag az ajánlott napi tápanyag-szükségletnek legalább a tízszerese. Megavitaminokra akkor lehet szükség, ha a szervezet képtelen elegendő mennyiségű vitamint felszívni a gyomron át, vagy egyes olyan esetekben, amikor a vitaminok nem megfelelőképpen fejtik ki hatásukat a szervezetben. Mivel túlzott mennyiségben bármilyen anyag ártalmas lehet, minden vitaminfogyasztó biztonsága érdekében érdemes a vitaminokat gyógyszernek tekinteni.
Ironikusnak tűnik, hogy a modern orvostudomány a rák gyógyításában igazolhatónak tartja az olyan pusztító beavatkozásokat, mint a sugárkezelés vagy a kemoterápia, ugyanakkor nagy vihart kavar a vitaminok és más tápanyagok mérgezésével kapcsolatban. Szemmel látható, hogy a természetes anyagokon alapuló gyógyászat ellenzőit valami más is nyugtalanítja…
A hagyományos orvosi ellátással elégedetlenek egyre nagyobb számban fordulnak az alternatív terápiák felé, annak ellenére, hogy ezt a privilégiumot jócskán meg kell fizetniük. A közelmúlt gyógyszerbotrányai, például az Opren, vagy hogy mást ne mondjunk, az aszpirin kapcsán kirobbant ügyek, egyre inkább felhívják a közvélemény figyelmét a xenobiotikumok veszélyeire.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás