Kezdőlap / Terhesség / Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás

Magától értetődik, hogy a terhesség nagy igénybevételt jelent a női szervezetnek. Ideje alatt mind az anya, mind pedig a gyermek számára létfontosságú a helyes táplálkozás.
Ugyanakkor nagy a kísértés, hogy sokkal inkább a könnyen elérhető, kényelmes előregyártott ételekre hagyatkozzunk, melyeknek java részét alaposan feldolgozták, s így tele vannak a legkülönfélébb adalékanyagokkal és tartósító szerekkel. Következésképp sokak szokásává válik egy kiegyensúlyozatlan étrend követése – kevés rost, túl sok zsír, túl sok cukor és só, továbbá nem elegendő friss gyümölcs és zöldség – pontosan az a fajta étrend, amelyiket mindannyiunknak, de a terhes anyáknak különösen, igyekeznie kellene elkerülni.
A kiegyensúlyozatlan étrend végső soron nem biztosítja az anyának a létfontosságú tápanyagokat, de a terhesség alatt ez a hiány megduplázódik, hiszen a gyermek az anya tartalékaiból vonja el saját szükségletét, így az anyát további tápanyagoktól fosztja meg. Ha hagyjuk elfajulni ezt a folyamatot, végül a magzat sem lesz képes hozzájutni a szükséges vitaminokhoz és ásványokhoz, s ezáltal károsodik az egészsége.
Terhesség idején különösen a B-vitaminkomplex, a C- és E-vitaminok, a vas, a mangán, a magnézium, a króm és a kalcium fontosak, valójában azonban érdemes odafigyelni arra, hogy az összes szükséges tápanyaghoz hozzájussunk, mivel a növekvő magzat táplálása során mind felhasználódik.
Étrend a terhesség alatt
A terhesség ideje alatt fontos, hogy a lehető legváltozatosabb étrenden éljünk:
– Szerepeljen benne bőségesen friss gyümölcs és zöldség a vitaminfogyasztás érdekében (különösen az A-, a C és az E-vitamin fontos).
– Szerepeljen benne fehérje és rostos élelem, halakból, tojásból, sovány húsokból, sajtból, mandulából, lencséből, hüvelyesekből és gabonafélékből.
– Messziről kerülendők a zsiradékok.
– Messziről kerülendő a finomított cukor és a nagyon feldolgozott ételek: ezek ahelyett, hogy táplálnák a testet, csupán további igénybevételt jelentenek.
– Kerüljük a sütést (olajban, zsírban) és a túlfőzést: inkább grillezzük, pároljuk és gőzöljük az ételeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás