Kezdőlap / Terhesség / Terhesség, terhességi teszt, első orvosi vizsgálatok, védőnői gondozás.

Terhesség, terhességi teszt, első orvosi vizsgálatok, védőnői gondozás.

A fogantatás után 2 héttel már gyanakodhat, hogy várandós, mert havi vérzés késik, ez lehet az első gyanú. Ilyenkor érdemes nem rögtön nőgyógyászhoz menni, hanem terhességi tesztet venni. Terhességi tesztet szinte mindenhol lehet már kapni a nagyobb-kisebb hipermarketekbe, valamint patikákba. A érzékenyebb tesztek már kimutatják a terhességet, de a fogantatás után 4 héttel már biztosan pozitív lesz a teszt eredménye. A tesztet nagyon egyszerű használni, pontosan és világosan benne van a tájékoztatójába. Ha az eredmény pozitív lett ilyenkor már érdemes az első nőgyógyászati vizsgálatra elmenni.
A vizsgálat alkalmával az orvos kikérdezi a nőt.
-Felveszi az adatait
-Megkérdezi az utolsó vérzés kezdetének idő pontját
-A jelen terhesség előtti esetleges szülészeti eseményeket (vérzési rendellenességek, spontán vetélés, esetleg előző terhesség megszakítások)
Ezek után belső vizsgálattal és hüvelyi ultrahanggal (UHG) az orvos megállapítja a terhesség nagyságát. Ezzel egyidejűleg megtörténik az első cytológiai vizsgálat, a hüvely váladék vizsgálata. A kenet vizsgálata megmutatja hogy vannak-e kóros (gomba, baktérium) elváltozások a hüvelyflórában, amelyek esetleg veszélyeztetik a terhességet. A vizsgálat végén átadja az orvosa laborvizsgátokhoz szükséges beutalót. Az orvos az elkészült leletekkel a várandóst a területileg illetékes védőnőhöz küldi, aki kiállítja a Várandós anya gondozási kiskönyvét és megkezdi a várandós gondozást. A kiskönyvet a Várandósnőnek minden egyes vizsgálatra és kezelésre kell vinnie magával.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply