Kezdőlap / Terhesség / Terhességgel kapcsolatos hasznos fogalmak

Terhességgel kapcsolatos hasznos fogalmak

Egy nő akkor esik teherbe, amikor a petesejt megtermékenyül egy sperma által, amely majd az idő haladtával elkezd növekedni a méhen belül és végül egy kisbaba fejlődik ki. Az emberben a terhességi folyamat körülbelül 264 nap, de szülésorvosok mindig az utolsó menstruáció időpontjához viszonyítanak, ami körülbelül 280 nap.
Szakorvosunk a terhesség megvitatása közben használni fog különböző kifejezéseket, amikkel nem árt tisztában lenni. Az alábbi meghatározások hasznosak lehetnek:

  • Méhen belüli terhesség: ekkor következik be a normális terhesség. Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe és az embrió elkezd fejlődni, nőni.
  • Embrió: ez a kifejezés a terhesség első 12 hetében érvényes a megtermékenyített petesejtre.
  • Magzat: a terhesség 12. hete után nevezik így az embriót.
  • Béta hCG: ez egy hormon, amely a placentán keresztül kiválasztódik, majd ennek segítségével válik mérhetővé a terhesség fogalma. Vizelet vagy vérvétel segítségével mutatható ki. Egy egyszerű otthon elvégezhető terhességi teszt is segít kimutatni a terhesség eredményét a hormonnak köszönhetően. Ha a teszt eredménye pozitív, akkor terhes az illető, ha negatív, akkor nem. A pozitív eredmény azonban akkor is kimutatható, ha épp egy vetélés után végeztük el a tesztet, ugyanis a szervezet hormonszintje még nem állt vissza a normális helyzetébe.
  • Trimeszter: a terhesség időszaka három részre oszlik, háromhavonként számolva. Minden trimeszterben sajátos fejlődések és események történnek a méhben belül. Például: az első trimeszterben alakulnak ki az embriónál a különböző szervrendszerek.
  • Becsült szülés időpontja: becslések szerint a fogantatástól számított 280. nap körül várható a szülés.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply