Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Tisztítószerek a lakásban

Tisztítószerek a lakásban

Sok hétköznapi tisztítószer, különösen az aeroszolos termékek, mint például a bútortisztító spray-k, olyan oldószereket és irritáló anyagokat juttatnak a levegőbe, melyek a légúti allergiában szenvedőknél kiválthatja a jellemző tüneteket.
A kontakt allergiás személyek bőrét számos termék irritálhatja, s bármilyen tisztítószer használatakor ügyelniük kell kezeik védelmére. Bárkinél előfordulhat az ekcéma, aki huzamosabb ideig kapcsolatba kerül adott vegyi anyaggal.
Téves lenne azt gondolnunk, hogy az olyan feliratok, mint „környezetbarát” azt jelentik, hogy a termék megfelel az allergiásoknak is. Ezeken a termékeken a fent említett utalás csupán arra vonatkozik, hogy a csomagolás újrafelhasználható, vagy biológiailag lebontható.
A vegyi anyagokból készült háztartási tisztítószerekkel szemben egyre nagyobb az érdeklődés az olyan természetes alapanyagokkal történő tisztítás iránt, mint például az ecet, a szódabikarbóna vagy az asztali só.
Az allergiában szenvedőknek két fő szempontra fontos figyelniük a szennyes ruhákkal kapcsolatban. Az egyik az atkák, melyek súlyosbítják tüneteiket, a másik a vegyi anyagok, mosószerek használata, mely ekcémához, csalánkiütésekhez vezet az arra érzékenyek bőrén.
A házi poratkák kb.56 fokig bírják a mosást. Bár az atka allergén már alacsonyabb hőfokon is kijön, de maguk az atkák a lábukon levő tapadókkal belekapaszkodnak a ruhába. Ezért fontos, hogy ágyneműnk pamutból készüljön, és olyan hőfokon mossuk azt, hogy az atkák biztosan elpusztuljanak.
Többszöri kísérletezés után általában minden allergiás megtapasztalja, melyik az a mosószer, amelyik leginkább megfelel bőrének. Akármelyik is legyen a megfelelő, a lényeg, hogy ne használjunk belőle túl sokat, és alaposan öblítsük ki a textíliákat, ne maradjon még véletlenül se irritáló anyag a szálak közt.
Apróságoknak tűnhetnek bizonyos változtatások a felhasznált anyagok területén, de hosszú távon pozitív változást tapasztalhatnak ezeknek köszönhetően az allergiában szenvedők.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás