Kezdőlap / Állatok / Kutya / Tüdővizenyő és tüdőtágulat a kutyáknál

Tüdővizenyő és tüdőtágulat a kutyáknál

Szívgyengeség vagy a bal szívkamra billentyű hibája esetén a kutya fáradékony, légszomjjal küzd, köhög, a száj és a szemek látható nyálkahártyái kékes színűek. Mindezekhez a tünetekhez tüdőbeli folyadék felhalmozódás, tüdővizenyő is társulhat. A hörgők és a léghólyagocskák szövetnedvekkel telítődnek, a tüdőből kiszorul a levegő, és a beteg megfullad.
A beteget sztrofantin és digitálisz készítmények adásával, a vér lebocsátásával, folyadékelvonó szerekkel és oxigén belélegeztetésével kezeljük. A szív és a vérkeringés tehermentesítése érdekében az állandó köhögési ingert kodeinnel lehet csökkenteni.
Állandó túlnyúlás hatására – esetleg öröklődő hajlam miatt – a léghólyagocskák falában található rugalmas rostok elveszíthetik összehúzódó képességüket és tüdőtágulat, emphysema alakul ki. Elhasználódott levegő marad vissza a tüdőben, ezért nem tud elegendő oxigénben dús levegő áramlani a léghólyagocskákba. Tüdőtágulat leginkább idős állatoknál figyelhető meg, a fajták közül pedig tacskóknál jelentkezik az átlagnál gyakrabban. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy sokat ugató kutyáknál, idült hörghurutot vagy egyéb, a kilégzést akadályozó, kórfolyamatokat követően gyakran figyelhető meg tüdőtágulat.
A túlfeszített rostok többé már nem nyerik vissza rugalmasságukat, gyógyulásra tehát nincs lehetőség. Nyugalom és friss levegő mellett köhögéscsillapító, szívműködést és a tüdő vérkeringését segítő szerek adásával lehet a tüneteket enyhíteni. Elsődlegesen kialakuló daganatok meglehetősen ritkák a tüdőben, általában más szervek, főképp a pajzsmirigy vagy az emlők, rosszindulatú daganatainak áttéteiként alakulnak ki. Növekedésüket esetleg hormonkezeléssel lehet lassítani.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mopsz

Rendkívül hosszú múltú, valószínű, hogy kínai eredetű, de vannak, akik azt állítják, hogy holland, vagy …

Hozzászólás