Túl magas?

Köztudott, hogy az emberi szervezetbe a vér szállítja a sejtek működéséhez szükséges oxigént. Vérnyomásunk soha sem állandó, akár óráról órára változik. Ha nyugalmi helyzetben vagyunk természetesen alacsonyabb, mint nagyobb igénybevétel esetén, amikor is testünknek több oxigénre van szüksége.

A egészséges ember átlagos vérnyomása 120/80 Hgmm. Amennyiben tartósan eltérés mutatkozik ehhez értékhez viszonyítva, akkor azt már betegségként kezeljük.

Az alacsony vérnyomás is egy ilyen rendellenesség, melynek hatása agyérelmeszedés is lehet, továbbá ájulásra hajlamosít. Ezt általában viszonylag hamar észlelik a betegek.

A magas vérnyomás ezzel szemben egy igen alattomos betegség, mivel semmilyen tünete nincs, esetleg évekkel később derül csak rá fény, amikor már a szövődmények kialakultak. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha beteg vérnyomása tartósan 140/90 Hgmm fölé emelkedik.

A betegséggel szemben védett korosztály nincs, bár leggyakrabban a középkorúak körében diagnosztizálják. A betegség kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával nő, genetikailag a betegségre való hajlam örökölhető. Ezen kívül számos tényező, mint a dohányzás, elhízottság, magas koleszterin szint szintén elősegítő tényezői kialakulásának.

A betegségnek számos szövődménye kialakulhat. Leggyakoribbak a központi idegrendszert (agyunkat) érintő szövődmények, kezdve az enyhe fejfájástól egészen a szélütésig. Agyunknak a vérnyomásunk változásának kiküszöbölésére is van egy önvédő mechanizmusa: amennyiben a vérnyomás változik, az agyi erek átmérője ennek függvényében nő vagy csökken. Ha tartósan magas a vérnyomás, az erek megrepednek, agyvérzés alakulhat ki. Ha ez a szemünkben következik be, akkor a szemfenék ereinek megrepedése látászavart, vagy látótér kiesést okozhatnak.

A magas vérnyomás hajlamosít vérrögképződésre, mely egy másik igen komoly betegség, a trombózis kialakulásának veszélyét hordozza magában.

A magas vérnyomás kezelésében két eset fordul elő. Amennyiben a magas vérnyomás egy másik betegség tünete (pl. vese problémák), akkor a kiváltó ok gyógyszeres kezelésével az megszüntethető. Ha nem áll másik betegség a háttérben, akkor a beteg sajnos élete végéig kezelést és állandó odafigyelést igényel.

Az agyi katasztrófák súlyos esetben maradandó károsodást, rokkantságot, az életminőség tartós romlását okozzák. Nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról ezt a kérdést, hisz a keringési rendszer megbetegedései miatt halál sajnos hazánkban igen előkelő helyet foglal el a halálozási okok listáján.

Amennyiben gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy vérnyomás problémánk van, illetve a családban fordult már elő magas vérnyomás, mindenképpen érdemes azt szakorvossal kivizsgáltatni és folyamatos kontrollvizsgálatokkal rendszeresen ellenőriztetni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csökkentsük a vérnyomást egészséges életmóddal!

A magas vérnyomás alattomos betegség, amit sokan nem kezelnek problémaként és nem foglakoznak vele kellően. …

Leave a Reply