Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Újjászületett a siklósi vár

Újjászületett a siklósi vár

Május végén nyitotta meg kapuit a gyönyörűen felújított siklósi vár. Két különböző pályázatból összesen 1,4 milliárd forintot költhettek az állami tulajdonban lévő erődítményre. Megújult a gyilokjáró, kinyitottak egy új bejáratot, szép burkolatot kapott a várudvar, gyönyörű kiállítóterem várja a látogatókat az eddigi, tartalmában és küllemében is szegényes vármúzeum helyett. Szemet gyönyörködtető lett a kápolna és loggiája, a kápolnát dr. Udvardy György megyés püspök szentelte fel. Nem szabad kihagyni a Kanizsai Dorottya-kert és a falszoros megtekintését sem, ezeket is felújították. Az egyik legnagyobb régészeti látnivaló a most feltárt és restaurált Kanizsai Dorottya imafülke.
Az ünnepélyes megnyitót reneszánsz pompa jellemezte, bár ebben a felújítási ütemben csak a falakon belül készült el minden. A vár teljes megújulásához elengedhetetlen lenne még egy fejlesztési ütem, melynek során egységes színezetet kaphatna a homlokzat és a spanyol bástyát is rendbe tehetnék. Ehhez körülbelül 400 millió forint szükségeltetne.
Az idei nyári kultúrsorozat két kiállítással kezdődött: a földszinten reneszánsz bútorokból állandó tárlat egy budapesti művésztelep anyagából pedig időszakos bemutató látható.
Az igazi kultúrkavalkád júliusban kezdődik, és két hónapig tart. Koncertek és színházi előadások sora követi egymást. Vári Éva színművésznő Edith Piaf-estjével indulnak a várjátékok, aztán Demjén Ferenc ad koncertet. A pesti színművészetisek egy vizsgadarabot hoznak, majd a Pécsi Nemzeti Színház Anconai szerelmesek című produkciójára lehet jegyet váltani. A kaposvári színház művészei a Szigliget című színművel lépnek fel, koncertezik a Budapest Klezmer Band. És ez még csak a júliusi program, az augusztusi kínálata hasonlóan gazdag. Gyermekdarab, Eszenyi Enikő önálló estje, a Vígszínházból egy szerelmi háromszög drámája…
Szóval érdemes Siklósra látogatni ezen a nyáron. A fárasztó várlátogatást esetleg meg lehet szakítani egy harkányi fürdőzéssel, a fürdőváros mindössze három kilométerre van Siklóstól.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hajógyári-sziget ,vagy ahogy ma ismerik Fesztivál- sziget

A Hajógyári -sziget a Duna hordalékából jött létre, az 1651. és az 1654. folyamkilométer között. …

Leave a Reply