Kezdőlap / Állatok / Lovak / Ülésjavító edzés haladó lovasoknak

Ülésjavító edzés haladó lovasoknak

Aki már lovagol néhány hónapja biztos emlékszik rá, hogy kezdetben csak futószáron tanult lovagolni, ott sajátította el az alapokat, majd mikor már ügyesebb lett egyedül is lovagolhatott. Azonban a futószárazást nem lenne okos dolog hanyagolni az után sem, mikor már minden jármódban önállóan tudsz lovagolni.
Ha azt szeretnéd, hogy helyesen és jól ülj később is, mikor már nem figyeli minden mozdulatodat edző, bizony néha-néha vissza kell ülni futószárra. A futószáras ülésjavító edzésekre minden olyan lovasnak szüksége van, aki a későbbiekben akár díjugratásban, vagy díjlovaglásban kíván eredményeket elérni. Hiszen a helyes ülés a lovaglás alapja!
Az ülésjavító edzést mindig nyugodt, jól futószárazható lovon végezd, legjobb, ha az általad lovagolt lovat választod. Fokozatosan kell felépíteni a gyakorlatokat. Kezdj egy kis bemelegítéssel lépésben: tedd fel a kengyeleket a nyereg elé, kösd meg a szárakat és tedd csípőre a kezed. Így lovagolva próbáld meg anélkül, hogy lenéznél megmondani, hogy éppen melyik hátsó lábával lép előre az állat. A futószárazó folyamatosan korrigáljon a feladat közben. Később ezt a gyakorlatot ügetésben is végre lehet hajtani.
Lépésben még érdemes gyakorolni a könnyített ülést, illetve elvégezni néhány fordulatot, hajlítást a lovon. Ezt követően az ügetés következik. Először kengyelben kell lovagolni. Szárfogás nélkül gyakorolni kell a könnyű ügetést, tanügetést és könnyített ülést. Eközben a kezek helyzetét váltogasd: csípő, oldalsó középtartás, hátul összekulcsolva stb. Miután ezzel végeztél, tedd fel a kengyeleket és ismételj meg mindent így is.
Kis pihenő után jöhet a vágta. Az ügetésben leírt gyakorlatokat el kell végezni ebben a járómódban is. A tempó gyorsabb, de ha jól együtt mozogsz a lóval, akkor nem fog gondot okozni. Kengyel nélkül is meg kell próbálni vágtázni! Fontos, hogy ezt se hagyd ki, sokan elhanyagolják, mert félnek, hogy leesnek. Azonban ha mélyen lenyújtod a lábadat és beleülsz a nyeregbe, nem lesz nehezebb, mint ügetésben.
Levezetésnek kengyelben ügess még párkört, aztán sétáltasd le a lovat. Egy ilyen edzés, ha nem szoktál hozzá komoly izomlázat okoz, de megéri, mert nagyon sokat javít az üléseden. A futószárazód lehetőleg egy oktató, vagy edző legyen, aki korrigálja a hibáidat, elmondja hogyan ülj helyesen és ellát tanácsokkal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Hozzászólás