Kezdőlap / Állatok / Lovak / A helyes ülés elsajátítása ugratás során

A helyes ülés elsajátítása ugratás során

Az ugratás egy izgalmas és érdekes dolog, amit szinte minden lovas szeretne kipróbálni, elsajátítani. Ez a cikk abban segít, hogy elméletben némi tudást szerezz a helyes üléstechnikáról.
Mi az az ugróülés???
Valószínű, hogy hallottad már, de mi is ez? Nos az az ülésmód, ami az ugratáshoz szükséges lenne. Ennél az ülésmódnál nem mélyen a nyeregben ülünk, hanem néhány lyukkal feljebb csatoljuk a kengyelt és úgy helyezkedünk el, hogy kicsit előre helyezve súlypontunkat és csípőnket a “nyergen” ülünk. Azért jó ugratásnál, mert sokkal könnyebb ebből az ülésből kiindulva követni a lovat az akadály felett és tehermentesít is.
Hogyan is ülünk, mikor a ló éppen ugrik?
Aki még nem igazán ugratott, biztos kíváncsi erre és tart attól, hogy hirtelen nem fog tudni jól ülni, mikor először ugrik. Nos általában ez az aggodalom alaptalan. Ha biztos alapon nyugszik a lovas tudásod nem fogsz rosszul csinálni semmit. Az első ugrásod egy 40-50 cm-es X lesz, aminek átugrásakor nem marad a ló sokáig a levegőben, nem fog magasan felugrani Az egész dolog reflex-szerű lesz, nem is gondolsz rá és jól fogod csinálni. Kövesd a lovad mozgását! Ez a legfontosabb, mindig követned kell a ló mozgását, vagyis amikor az állat elugrik és ezáltal felemelkedik, kissé nekünk is ki kell emelkedni a nyeregből (mintha csak vadászvágtáznánk), majd ahogy leérkezik finoman vissza kell helyezni a testsúlyunkat.
Ami előforduló hiba lehet: a lovas elmarad a mozgástól, vagy túlzottan előremegy (ráesik a ló nyakára). Egyik sem jó, de néha-néha előfordul az ilyen. Ha túl elmaradsz gyakorlatilag akadályozod a lovadat a mozgásban, hiszen a hátába beleülsz s ezzel társul sokszor az is, hogy beleránt a megijedt lovas a szárba, ami tovább akadályozza lovát. Ha ilyen esetben teljesen elvesztjük az egyensúlyunk könnyen leeshetünk, de ha összeszedtük magunkat próbálkozzunk újra és korrigáljuk a hibát.
Amikor túlzottan előremegyünk, vagyis ráesünk a lovunk nyakára elég sanszos, hogy a leérkezéskor elvesztjük a kengyelt és leesünk. Ez az eset elég gyakran előfordul, ha nem akkor ugrott el a ló, mikor vártuk és ez hirtelen ért minket. Mindazonáltal azt jegyezzük meg, hogy túlságosan sose akarjuk előredőlni, ne ez lebegjen elöttünk, mindig egyensúlyban a lóval kövessük a mozgást.
Szárat adok, de hogyan és mennyit?
Szintén kezdőknél felmerülő kérdés, hiszen tudjuk: a lónak szárszabadságot kell adni az akadály felett, hogy szabadon ugorhasson. Amit legelőször meg kell jegyezni, hogy hirtelen odadobni a szárakat nem ajánlatos, mert ez megzavarja a legtöbb lovat. A száradás a következőképpen történik: lovunk elérkezett az elugrási ponthoz és elrugaszkodott. Mi követjük a mozgásban az állatott, a kezünk a ló nyakán előrecsúszik és biztosítja a szükséges szárszabadságot mindaddig, míg átugorjuk az akadályt. Ezt követően mi visszaülünk a szárakat pedig visszacsúsztatjuk a helyére.
Előforduló hibák a száradásnál: kézben marad a ló, vagy odadobtuk az egész szárat és a leérkezést követően hosszasan szedjük újra össze. Ugyanúgy egyik sem jó, itt is az arany középutat kell megtalálni, de ehhez gyakorolni kell és nem is keveset. Ha kézben marad lovunk, akkor nem adtunk neki szárat és akadályoztuk az ugrásban ezáltal. Amennyiben odadobtuk az egész szárat egyrészt megzavartuk az állatot, másrészt leérkezést követően nem tudtuk rögtön kontrollálni lovunkat, aki ilyenkor sokszor egyre gyorsabban vágtat egy irányba. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy jó néhány vágtaugrás eltelik mire ismét kontroll alatt tudhatjuk lovunkat és koncentrálhatunk a következő akadályra; illetve bizonyos lovak ilyen esetben megindulnak és már nagyon nehéz újra lelassítani őket a kívánt tempóra.
Ezek csak kis szeletei az ugratásnak és elméletben sokkal egyszerűbb, mint a valóságban, de gyakorlással viszonylag rövid idő alatt megtanulhatjuk a helyes ülést, ha van egy jó edzőnk, aki korrigál.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Big Jack, Radar, Einstein és Thumbelina

A lovak nagyságában igen nagy méretbeli különbségek lehetnek. A napjainkban élő lovak közül a legnagyobb …

Hozzászólás