Üvegfestés

Az üvegfestés kreatív hobbi nem csak szépen rajzolóknak. Ez az a technika, amivel bárki, még a kevésbé ügyes kezűek is nyugodtan próbálkozhatnak.
Milyen kellékekre van hozzá szükségünk? Elengedhetetlen beszerezni különböző színű üvegfestékeket. Szükségünk van még kontúrfestékre, ebből leggyakrabban feketét szoktak használni. Többféle kiszerelésben kapható, de a legkönnyebben a tubusos, vékony hegyűvel lehet bánni. Ahogy a neve is mutatja, az elkészítendő minta kontúrját, körvonalát kell megrajzolni. Mivel festésről van szó, ecseteket is be kell szereznünk.
Üvegfestéssel gyakorlatilag bármilyen üveg felületre, ablakra, vázára, befőttes üvegre, lámpa búrára, üveggömbre. Megfesthető mintákat még az interneten is bárhol találhatunk, de a kézműves –és hobbiszaküzletekben kapható, kifejezetten az üvegfestéssel kapcsolatos kiadványok is tartalmaznak általában mintákat, és még számos tippet is elleshetünk belőlük.
Ha kezdők vagyunk, egy szépen letisztított, sík üveglappal kezdjünk. Aztán ha már belejöttünk, jöhetnek a függőleges vagy ívelt felületek. Az üveglap alá elhelyezzük a megfestendő – előzőleg papírlapra kinyomtatott- mintát és szépen kezdjük el átkopírozni az üvegre. Először a kontúrt kell megrajzolni, s amint az megszáradt, ízlés szerint kiszínezhetjük a többi részt is. A kontúrnál arra kell figyelni, hogy egy vonalrészt lehetőleg egy mozdulattal húzzunk meg, ne emeljük el közben a kontúrfestéket a felülettől, különben nem lesz egyenletes. Ha valamit mégis nagyon elrontottunk volna, vízzel lemoshatjuk, hiszen a kontúrfestékek többsége vízben oldódik. Ha ügyesebbek vagyunk, mintára sincs szükségünk, és szabad kézzel gyakorlatilag bármit megvalósíthatunk. Tökéletes ajándék lehet egy bekeretezett, saját kézzel készített fali kép!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyöngyszövés

Gyöngyfűzés. Kreatív hobbi azoknak, akik szívesen készítenek otthon, saját kézzel ékszereket maguknak, vagy ajándékba. Mire …

Hozzászólás