Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / Vámpír szérum kezelés – Drakula terápia azaz bőrfiatalítás saját anyaggal

Vámpír szérum kezelés – Drakula terápia azaz bőrfiatalítás saját anyaggal

Kíváncsi, mit takarnak-e rémisztő elnevezések?
A ráncos, dehidrált bőr műtét nélküli plasztikai kezelésének legújabb, világszerte egyre népszerűbb, módszere a divatos filmhősök után elnevezett – ún. „vámpír szérum” kezelés. E fantázia nevet a vámpírok örök fiatalságot eredményező harapása után kapta ezen eljárás. Erdélyi kötődésünk okán hazánkban gyakorta „Drakula terápiának” hívják.
A módszer egyéb megnevezései a tényleges hatóanyagra ill. hatásmechanizmusra utalnak. A PRP (angol: Platelet Rich Plasma ) ill. VGV (magyar: Vérlemezkében Gazdag Vérplazma) név jelzi, hogy a bőr megfiatalodása, azaz a bőr kötőszöveti elemeit termelő ún. fibroblaszt sejteknek a megújulása és fokozott működése a vérünkben keringő vérlemezkékkel hozható összefüggésbe. A vérzéscsillapításban és a véralvadásban is fontos szerepet játszó vérlemezke többek között egy növekedési faktor nevű hatóanyagot termel, melynek normál élettani feladata a célsejtek osztódásának, megfiatalításának serkentése. Így a PRP-t a bőr irha rétegébe juttatva az ott lévő ún. kötőszöveti sejtek számának emelkedése részben az általuk termelt kötőszöveti rostok arányának a rugalmas rostok felé való eltolódását eredményezi, ami a bőr rugalmasságát javítja, részben a szintén a fibroblasztok által a sejtek közötti térbe kiválasztott, ott a víz megkötéséért felelős, saját hialuronsav mennyiségét növeli és ezzel bőrünk feszesebb lesz.
E furcsa nevek- mint azt láthattuk – azt takarják, hogy a ráncos, dehidratált, vagy acne-től heges bőrt a páciens saját véréből nyert vérszérummal, más néven vérplazmával kezeljük. Az eljárás legnagyobb előnye, hogy teljesen természetes, testazonos anyagot használunk. Így allergiás reakciótól nem kell tartani, alkalmazhatósága nincs korhatárhoz kötve, az igényektől függően, tetszőleges alkalommal és sűrűséggel ismételhető.

Milyen problémák megoldására alkalmas a vámpírszérum kezelés?

– Leginkább a megereszkedett, ráncos, tónustalan arcbőr kezelésre alkalmazzuk a Drakula terápia-t. Megfelelő hidratálással karöltve jelentősen javítható a bőr feszessége és rugalmassága. Természetesen korunk erőteljesen meglátszódhat a nyakon, a dekoltázs területén, vagy a kézfejeken, így a bőr fiatalítása e helyeken is szükségessé válhat.
– A jelentősebb testsúly változás, a szülés után, ill. erőteljes növekedés kapcsán kialakuló striák szintén nagyon zavaróak és sokakban gátlásokat okoznak. Ezekben az esetekben meggyengül a bőr eredeti szerkezete, mint a jégtáblákon a rianások, a rugalmas kötőszöveti rostok arányának erőteljes csökkenése miatt, szétcsúsznak a bőr felületes rétegei. A mélyebb szövetek lilásan tűnhetnek át. A hatékony kezelés csak a bőr szerkezetének visszaépítésével, a rétegek megújításával képzelhető el. A terhességi csíkok vagy striák esetében, a kiterjedtségtől függően, több, egymást követő „vámpír-terápia” is szükséges lehet.
– A hormonális változások következtében kialakuló acnes bőrterületek gyakran kellemetlen hegek hátrahagyásával gyógyulnak. A arcbőrön kráterszerű hegekkel gyógyuló pattanások nyomának csökkentésére szintén sikerrel alkalmazható a „vámpírszérum kezelés”.
– A csúnyán gyógyuló műtétek utáni hegek, vagy az ún. másodlagosan gyógyult sebek korrekciójában is segítségünkre van a Drakula terápia. E hegekre jellemző, hogy az ideális, vékony, vonalas, fehér hegvonal helyett, kiszélesedett, kezdetben elődomborodó, rózsaszínű, vagy lilás árnyalatú hegszövet képződik, mely hónapok, évek múltán ráncos felszínnel a bőr szintjébe visszasüllyed.
– A PRP alapú kezelések mindegyike a traumatológiában ill. az orthopédiában régóta alkalmazott ún. saját vérkezelésből fejlődött ki. Napjainkra a letisztult módszer alkalmazása reneszánszát kezdi élni a mozgásszervi panaszok kezelésében is. A PRP terápia a krónikus ízületi – tenisz és golfkönyök – és ín gyulladások – krónikus Achilles ín gyulladás, sarok fájdalmak – gyógyításában épp úgy helyet kap, mint a végső esetben protézis beültetést igénylő panaszok – porckopások, artrózisok – nem műtéti kezelésében.

Hogyan történik a Drakula terápia?

A „vámpírszérum kezelés” során a vendégtől kevés vért veszünk, majd egy berendezés segítségével szétválasztjuk a vérsejteket a plazmától. Ezen idő alatt érzéstelenítő krémmel pakolást helyezünk fel a kezelni kívánt területre. Végül a szérum vérlemezkékben gazdag részét hajszál vékony tű segítségével a bőr megfelelő rétegébe fecskendezzük.
Egy alkalom átlagos, teljes időtartama fél óra. A bőr állagától, állapotától függően az első évben 1-3 kezelés javasolt, utána akár 12 – 18 hónap múlva is elég lehet megismételni.
Utókezelésben fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mivel csak ekkor tud a bőr feszességéért felelős, fokozott mennyiségben termelődő hialuronsav elegendő folyadékot megkötni. A kezelt bőrterületeket speciális készítményekkel szükséges ápolni. Főleg az első hónapokban aminosav készítményt ill. szabadgyök kötő vitaminokat is szükséges szedni.

dr. Gajdos Gábor
sebész-traumatológus

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás