Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Velence látnivalói: Szent Márk Tér

Velence látnivalói: Szent Márk Tér

A Szent Márk tér elkészítését a Velencei Köztársaságnak köszönhetjük. Először, még a XII. században a célja egy tér volt, amely a Bazilikára tekint, de később politikai és vallási események helyszíne lett.
Az ok, amiért létrehozták tehát, a Szent Márk Bazilika építése volt. A Bazilika egy magán kápolna volt abban az időben, a Dózse kápolnája. A Dózse a Venato Állam vezetője volt, ő döntött például a hercegi kápolna lelkészének kinevezésében is. Amiért fejedelmi kápolna a Bazilika, és a politikai és vallási léte így nyilvánvaló, a körülötte elterülő terek és épületek politikai és vallási jellegzetessége is meghatározó volt. A Tér építészetének tehát eredete és középpontja a Bazilika volt. Ahogy a Bazilika és a körülötte lévő épületek nőttek és terjedtek, a Tér mérete és szerkezete is változott, egyre nagyobb lett. A Tér jelentősége a Bazilika homlokzatát nézve szembeötlő. Sokszor fordult elő, hogy bizonyos jelentős esemény idején hatalmas tömeg gyűlt össze a templom előtt. A nép nem fért be a templomba. A Tér ekkor a templom egyfajta meghosszabbításává vált, egy nagy oltár lett a tömeg előtt, így mindenki részt vehetett az eseményen a templom teréről.
A Térhez hozzá tartoznak visszafordíthatatlanul a galambok. Több legenda is szól arról, hogyan kerültek ide. Egyes krónikák szerint az őslakosok hozták magukkal, mások pedig postagalambok utódaiként tartják őket számon. Mindenesetre a turisták nem mennek a nélkül haza innen, hogy ne fotózzák magukat az itt-ott repdeső, vállakon megtelepedő galambokkal. Az etetésük tiltva van, mert nagyon elszaporodtak a műemlékek kárára, valamint a beteg egyedektől mi emberek is betegségeket kaphatunk el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pápua Új-Gínea – egy ország, melybe minden belefér

Földünk második legnagyobb szigetének – ez tudniillik Új-Gínea – keleti felén és Melanézia mintegy 600 …

Hozzászólás