Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Vendéglőben is fogyhatunk

Vendéglőben is fogyhatunk

Fogyókúrázóknak a legnagyobb próbatétel, ha nem otthon esznek. De elkeseredésre semmi ok, egy kis odafigyeléssel étteremben is betartható a diéta. Igaz, egyik-másik helyen zsírosan főznek, és az adagokkal sem spórolnak, de azért mindig lehet olyan ételeket találni az étlapon, amelyeket lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatunk.
És azt se feledjük, a vendéglőben mi vendégek vagyunk, akár extra kéréseink is lehetnek.
Nagyobb városokban úton-útfélen kínai vendéglőbe botlunk, sajnos némelyikben nagyon zsírosan főznek. Az illatos csirke vastag panírja alól alig látszik ki a hús, csöpög az olajtól, egyetlen adag akár 1200 kalóriát is tartalmaz.
Az olasz vendéglők sem veszélytelenek. Egy tányér pasta carbonara 1800 kalóriás energiabomba lehet, így hiába nagyon csábító, a fogyókúrába nehezen illeszthető be.
Veszélyesek a szinte minden jobb vendéglőben asztalra készített apró sós falatok is, ezekkel a főfogás előtt bevihetünk 5-600 kalóriát.
Néhány helyet különösen jobb elkerülni: az igénytelenebb büféket, a gyorséttermeket, a pizzázókat és a lacikonyhákat.
Megfelelő stratégiával azonban az éttermekben is urai maradhatunk a helyzetnek és persze önmagunknak. Érdemes már a bejáratnál tanulmányozni a kifüggesztett étlapot, szerepel-e rajta “lightosabb” fogás. Ha ez nem járható út, akkor lehetőség szerint fél adagot rendeljünk. Ha erre nem hajlandók, akkor az adag másik felét csomagoltassuk be, jó lesz egyszeri étkezésre otthon.
Talán furcsán hangzik, de az is számít, ha élénk színű ételeket (cékla, saláta, brokkoli, kukorica) választunk, ezek ugyanis eleve kevesebb kalóriát tartalmaznak. Egy másik jó tipp: az előételek közül válasszunk főételt. Azzal is sok kalóriát takarítunk meg, ha az öntetet külön tányérra kérjük, s csak mártogatjuk bele a salátát.
Vannak, akik megosztoznak a finomságokon, például négyen rendelnek három adagot. A fő szabály pedig: ami nem kifejezetten ízlik, azt inkább ne együk meg.
Lássuk, melyek a legnépszerűbb éttermekben fogyasztható, fogyókúrázóknak is megfelelő ételek.
A halételeket és rostonsülteket kínáló grilléttermek ideálisak, hiszen rostonsütés közben a zsír lecsöpög az ételről, és zöldsaláta szerepel a fogások mellett.
Az olasz éttermek jellemző fogásai az előétel, a tészta, a főétel és a desszert. Nem muszáj azonban ezt végigenni. Az olasz levesek, például a minestrone, igen kiadósak. Ha eszünk hozzá egy szelet ropogós kenyeret, majd utána egy zöldsalátát, ez már egy komplett vacsora.
Kínai éttermek. Bár a hagyományos kínai konyha nagyon egészséges, sok olyan fogást kínálnak, amelyeket olajban sütnek, ezért nagyon hizlalóak. Körültekintetően válasszunk az étlapjukról.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás