Kezdőlap / Egészség és fitness / Megtalálni a tápanyagokat

Megtalálni a tápanyagokat

Bizonyára Ön is hallotta már, hogy a test egy gépezetre hasonlít. Bizonyos értelemben találó a hasonlat, hiszen ahogy egy autónak szüksége van benzinre, olajra, vízre és rendszeres szervizelésre ahhoz, hogy jól működjön, testünk is táplálékot és vizet igényel hatékony működéséhez. Vegyük figyelembe azt is, hogy nem elég bármilyen üzemanyagot tankolni egy kocsiba sem: ha normál benzinnel töltik fel, noha szuperrel üzemel, az érzékelhető hatással jár. Ugyanígy az emberi testnek is megfelelő ételre és italra van szüksége, hogy jól működjön.
Minden másnál fontosabb kérdés, hogy valóban minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatunk-e ételeinkből. Jó okunk van azt hinni, hogy valószínűleg nem, még akkor sem, ha a megfelelő ételeket választjuk.
Tudnunk kell, hogy testünk nem képes vitaminokat előállítani, azoknak tehát jelen kell lenniük étrendünkben. A természet tényleg úgy rendezte el, hogy az egészséghez szükséges létfontosságú tápanyagokhoz hozzájussunk abból, amit megeszünk. Az ember azonban, a nagyobb termelékenység iránti mohóságában és a hatékonyság megszállottjaként, keresztülhúzta a természet számításait. A vitaminok ugyanis kényes, bomlékony anyagok, melyeket a modern mezőgazdaságban használatos eljárások sokasága könnyen tönkretehet. Az élelmiszerek vitamin- és ásványianyag-tartalma tovább fogyatkozik útban a farmokról a gyárakba, majd onnan a boltokba kerülve. Ami kevés még megmarad, az is elvész a fagyasztóládától a mikrohullámú sütőn át az asztalig tartó utazás során.
Lehet, hogy manapság az élelmiszergyártás tudománya olcsó és bőséges falnivalót termel, de ennek a technológiának megvannak a maga káros hatásai is az ételek minőségére. A modern mezőgazdaság műtrágyát használ, a kártevőket irtó mérgeket és permetszereket, vagyis a learatott termés nemcsak vegyszereken nő, de el is borítják a vegyszerek. A talaj, melyen ételeinket termelik, kimerült („nem gazdaságos a vetésforgó, ha lehetőség van az egész földterületet megművelni”), éppen ezért hiányoznak belőle a korábbi természetes tápanyagok.
Betakarítás után a termést kezelik, hogy hosszabb legyen az élettartalma, kibírja a szállítást, a tárolást és a mai élelmiszer-iparban előforduló állásidőket. Eztán otthon tároljuk az ételeket, és gyakran használunk olyan főzési eljárásokat, melyek még az esetleg megmaradt vitaminokat és ásványi anyagokat is kilúgozzák táplálékunkból. Mindennek végeredménye kinézetre és feltehetőleg ízre ugyanolyan, mint ötven évvel ezelőtt volt (bár ezt sokan kétségbe vonnák), mégis kevés, vagy éppen semmi tápértéke nincs.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás