Veresegyház

Gazdag történelmi múltja, tavai, barokk műemlékei, természeti adottságai egyaránt keresett idegenforgalmi hellyé tették. Jelenleg 7500 állandó lakosa van, az üdülő tulajdonosokat is ideszámítva a jelenlévő népesség nyári hétvégeken a tízezer főt is meghaladja.
Veresegyház vasúton elérhető Budapestről és Vácról, autóbuszon Budapestről, Gödöllőről és Vácról, autón kb. 20 perc alatt az M3-as autó-pálya gödöllői leágazásáról.
Árpád-kori település, első okleveles említése 1375-ből való. Tavát 1430-ban szintén oklevél említi Lábas-tó néven. A lakosság korábban mezőgazdasággal foglalkozott, kihasználva a fővárosi piacok közelségét. Főleg az epertermelésnek volt nagy hagyománya, a községi címer alapmotívuma is eper. Fontosságát kifejezi a római katolikus templom mennyezeti freskója is, ahol hálaadásként lányok epret ajánlanak fel Szűz Máriának.
A Szent Erzsébet tiszteletére szentelt római katolikus templom (Fő út 95.) Migazzi váci püspök kezdeményezésére 1777-ben épült copf stílusban, egy hajós homlokzati tornyos formában. Főoltárképe Szent Erzsébetet ábrázolja. Márványutánzatú oltárképe és értékes szószéke XVIII, századi munka. A templomkertben barokk Golgota szoborcsoport áll.
Rendelete jegyében épült 1784-től 1798-ig.
Veresegyház legrégebbi épülete a Kisvendéglő (Fő út 82.) a XVIII, században útszéli beszálló csárda volt. Mellette a Hősök Parkja 1. világháborús emlékművel.
A Fő út 77-79. szám alatti Fabriczius József Általános Iskolában
Würtz Ádám „Mese és Mitológia”
nagyméretű kerámiája tekinthető meg. Az iskola előkertjét Szabó Mária szobrászművész „Baglyok” c. szoborpárosa díszíti. Az iskolával szemben Misui Sen Magyarországon élő japán szobrászművész alkotta japánkert található. A művész több szobra is gazdagítja a települést, a Fő téri Postahivatal előtt, a Fenyves és az lvacs-tó között romantikus környezetben kialakított Japán-Magyar Barátság Emlékparkban.
A szép környezetű veresegyházi tó mellett már a század elején élénk forgalmú az üdülőélet (Wekerle strand és panzió). A strand a II. világháborúban elpusztult és 1960-tól indult újra A tó egyik része a fürdőzést teszi lehetővé, míg a másik része horgászparadicsom. Természeti jellegzetességei az un. úszólápok és a ritka vízililiom, a községi címer másik szimbóluma.
A Strand szomszédságában meleg vizű gyógyfürdő és üdülő működik.
A települést még vonzóbbá teszi a fejlesztések során kialakított két tó, az Ivacs és a Haldorádó.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Lillafüred Magyarország Észak keleti részén található Miskolc tőszomszédságában. Mind a testnek mind a léleknek felüdülés …

Hozzászólás