Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Visegrádi Palota játékok

Visegrádi Palota játékok

Visegrád már a történelmi őskorban is lakott település volt.
István király idején királyi várbirtok és megyeszékhely, a megye területéhez tartozott a mai Óbuda, valamint a Fejér és Komárom megye néhány községe is. A tatárjárás után IV. Béla felesége a visegrádi andezithegy tetején várat építettet. Ennek romjai ma is láthatók a hegy tetején.
XIV-XV. században emelkedett országos sőt nemzetközi jelentőségre. Róbert Károly a fellegvár alatt1320 körül királyi palotát kezdett építtetni és pár év múlva már Visegrád lett az udvartartás állandó székhelye Ebben a palotában történt az emlékezetes merénylet az Anjoukkal szemben álló főurak egyik vezetője, Zách Felicián kísérelt meg 1330-ban a királyi család ellen.
(Erről az eseményről írta Arany János Zách Klára balladáját)
Jelentős nemzetközi események is fűződnek Visegrádhoz; 1335 őszén itt találkoztak Közép -Európa uralkodói. (A vendéglátó Károly Róbert magyar király.,János cseh király és Kázmér lengyel király, Károly morva őrgróf, Wittelsbach Henrik bajor és Rudolf szász herceg)
A királyi udvar ide vonzotta a főnemeseket, fűurakat, gazdag főpapokat is, és Visegrád gyors ütemben épült ki.

Ezt a kort( Károly Róbert és Nagy Lajos királyok uralkodásának idejét) idézi fel minden évben 1985 óta, Július második hétvégén a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok… .A palotajátékok idején korhű öltözékben,(szigorúan betartva azt) vonulnak fel páncélos lovagok, királyok, grófok, papok, több száz kosztümös szereplő kíséretében. Ugyanakkor megrendezik a korai vásárokat is.
A palota előtt a Fő utcában és a Salamon-torony utcában és az alsó vár udvarán. Nemcsak a vásárok hangulatát idézik fel, de a régi mesterségek bemutatója is érdekes látnivalót kínál minden ide látogató számára. A rendezvények ingyenesek.
A királyi palotával szemben íjászok, lándzsavetők, komédiások szórakoztatják a részvevőket.
A gyerekeket bábelőadás várja a színpadon, játszóház, kipróbálhatják a régi mesterségeket is.

Megrendezés;2011.Július. második hétvégére várják a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok–ra minden érdeklődőt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alaszkai túra

Alaszka legnagyobb városa Anchorage amely az állam közlekedési és pénzügyi központja. A város hegyláncok között, …

Hozzászólás